Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2025 20:18 — Editoval dora123456 (26. 04. 2025 20:20)

dora123456
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Řešení goniometrických rovnic typů a.sin(c.x)= b.cos(d.x)

Zdravím,
prosím mohl by mi někdo prosím poradit, zda pro rovnice, kdy vychází nějaká rovnost dvou různých goniometrických funkcí, existuje jakési pravidlo/ univerzální postup (vzorce - napadá mě že by se dalo použít něco z kmitání ve fyzice - když např. potřebuji nalézt momenty, kde se v hodnotě dané veličiny dva oscilátory potkají - pokud něco takového existuje/ nějaká alá substituce...) či je třeba jít jedině přes grafy/logicky (představou jednotkové kružnice, grafů).

Vím o existenci převodního vztahu [mathjax]\sin x = \cos (x +\frac{\pi }{2})[/mathjax], již však dále nedokážu tímhle postupem (bez grafů) rovnici sinx = cos x dopočítat, natož ho zobecnit. A u tangens a cotangens bych převáděla podle [mathjax]tg x = \frac{1}{cotgx}[/mathjax], což mi v případě tg x = cotg x vyhodí jednoduchou kvadratickou rovnici, ale co když budou v předpisech koeficienty? U kombinace tgx nebo cotgx se sinx nebo cosx už jsem ztracená úplně. Nemluvě o případech, kdy jsou různé neznámé (sinx = cosv).

Omlouvám se, pokud někde uvažuji nesmyslně nebo jen všechno motám spolu, nedokážu to úplně posoudit. Nejspíš to bude případ od případu a podle grafů, ale jsem zvědavá, jestli aspoň pro něco neexistují nějaké zjednodušováky.

#2 26. 04. 2025 21:32 — Editoval surovec (26. 04. 2025 21:40)

surovec
Reputace:   25 

Re: Řešení goniometrických rovnic typů a.sin(c.x)= b.cos(d.x)

↑ dora123456:
1) [mathjax]a\cdot \sin x = b\cdot \cos x \Rightarrow \frac{\sin x}{\cos x}=\frac{b}{a}[/mathjax]
2) [mathjax]a\cdot \sin x = b\cdot \tan x \Rightarrow a\cdot \sin x\cdot \cos x = b\cdot \sin x \Rightarrow \sin x(a\cdot \cos x-b)=0[/mathjax]
Ostatní kombinace obdobně, nezapomeň na podmínky.

#3 26. 04. 2025 21:32

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Řešení goniometrických rovnic typů a.sin(c.x)= b.cos(d.x)

↑ dora123456:

Univerzální pravidlo neznám, ale rovnici sin x = cos x bych řešil takto:
Rovnici umocním na druhou a použiji známý vztah: (sin x)^2 + (cos x)^2 = 1
(sin x)^2 = (cos x)^2 = 1 - (sin x)^2
Pozor však: Pokud umocním rovnici na druhou, nově vzniklá rovnice může mít více řešení než ta původní.
Není to ekvivalentní úkon.

cos(x + pi/2) = - sin x

Zápatí