Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
prosím mohl by mi někdo prosím poradit, zda pro rovnice, kdy vychází nějaká rovnost dvou různých goniometrických funkcí, existuje jakési pravidlo/ univerzální postup (vzorce - napadá mě že by se dalo použít něco z kmitání ve fyzice - když např. potřebuji nalézt momenty, kde se v hodnotě dané veličiny dva oscilátory potkají - pokud něco takového existuje/ nějaká alá substituce...) či je třeba jít jedině přes grafy/logicky (představou jednotkové kružnice, grafů).
Vím o existenci převodního vztahu [mathjax]\sin x = \cos (x +\frac{\pi }{2})[/mathjax], již však dále nedokážu tímhle postupem (bez grafů) rovnici sinx = cos x dopočítat, natož ho zobecnit. A u tangens a cotangens bych převáděla podle [mathjax]tg x = \frac{1}{cotgx}[/mathjax], což mi v případě tg x = cotg x vyhodí jednoduchou kvadratickou rovnici, ale co když budou v předpisech koeficienty? U kombinace tgx nebo cotgx se sinx nebo cosx už jsem ztracená úplně. Nemluvě o případech, kdy jsou různé neznámé (sinx = cosv).
Omlouvám se, pokud někde uvažuji nesmyslně nebo jen všechno motám spolu, nedokážu to úplně posoudit. Nejspíš to bude případ od případu a podle grafů, ale jsem zvědavá, jestli aspoň pro něco neexistují nějaké zjednodušováky.
↑ dora123456:
1) [mathjax]a\cdot \sin x = b\cdot \cos x \Rightarrow \frac{\sin x}{\cos x}=\frac{b}{a}[/mathjax]
2) [mathjax]a\cdot \sin x = b\cdot \tan x \Rightarrow a\cdot \sin x\cdot \cos x = b\cdot \sin x \Rightarrow \sin x(a\cdot \cos x-b)=0[/mathjax]
Ostatní kombinace obdobně, nezapomeň na podmínky.

↑ dora123456:
Univerzální pravidlo neznám, ale rovnici sin x = cos x bych řešil takto:
Rovnici umocním na druhou a použiji známý vztah: (sin x)^2 + (cos x)^2 = 1
(sin x)^2 = (cos x)^2 = 1 - (sin x)^2
Pozor však: Pokud umocním rovnici na druhou, nově vzniklá rovnice může mít více řešení než ta původní.
Není to ekvivalentní úkon.
cos(x + pi/2) = - sin x
Stránky: 1