Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2025 11:38 — Editoval check_drummer (27. 04. 2025 15:31)

check_drummer
Reputace:   106 

Ideální kadence pro běh

Ahoj,
často se uvádí, že optimální kadence (tj. frekvence kroků) pro běh je 180 kroků za minutu (jako krok bereme odraz z jedné nohy na druhou). Asi to nelze brát jako dogma, ale přibližně to tak asi je. Otázka zní - lze to nějak fyzikálně zdůvodnit?
Řekněme, že poskakujeme na místě. Lze nějak z parametrů lidského těla odvodit tuto frekvenci 180 poskoků za minutu? Asi bude stačit uvažovat nějaké parametry lýtka a achilovy šlachy - ty budou asi pro poskoky nejpodstatnější. Nějakou analogii toho že když pustíme míč z určité výšky, tak má také určitou frekvenci odrazů (i když se postupně vlivem odporu snižují a zrychlují).

Ale možná bude nutné znát jakousi "tuhost" lýtka a achilovy šlachy.... něco jako tuhost pružiny při kmitání... Ale i to by bylo zajímavé řešit opačnou úlohu - nechť je kadence 180 dána, tak pak chceme určit tuto tuhost...

Na základě poznámky od laszky přidávám poznámku, že se toto týká vytrvalostního běhu (řekněme od 5km výš), tj. nikoli sprintu.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 26. 04. 2025 10:17

pietro
Reputace:   187 

Re: Ideální kadence pro běh

↑ check_drummer:
Ahoj,
Keď sa na to pozrieme z hľadiska evolúcie tak optimálna kadencia nôh našich tiel ako nosičov génov je taká, ktorá nám zabezpečí prenos našej genetickej informácie do budúcna.
(len našej a nie iného predátora)
Prepáč, že sa zatiaľ nevyjadrujem v presných mechanických termínoch, ale neviem pochopiť kedy vo vývoji vznikla potreba mať pohyb.

#3 26. 04. 2025 15:15

check_drummer

↑ pietro:
Možná je optimální, ale nejspíš závisí i na výšce. Každopádně to není odpověď na otázku. Je ale asi možné že při jiné "tuhosti" nohou by ta kadence byla jiné a mohla by být v jistém smyslu neoptimální - třeba bychom byli rychlejší, ale více náchylnější ke zraněním, apod....

#4 27. 04. 2025 13:32

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ check_drummer:

Nezavisi to taky na rychlosti behu? Napriklad sprinteri delaji 280-300 kroku za minutu, zatimco maratonci maji tech 180-190. A moje bezecka apka mi ukazuje kolem 160.

#5 27. 04. 2025 15:29

check_drummer

↑ laszky:
Ano, pravda, uvažujme vytrvalostní běh, přidám to do popisu. Ona taky mechanika sprintu nevychází tolik z uvolněného poskoku ale z rychlého "točení" nohama.
PS: Říká, že kadenci bys měl mít alespoň 170, jinak moc zapojuješ svaly a ne tolik přirozené "poskoky" a "automatické" uvolnění energie. (I když i výjimky se najdou.) Zkus si schválně jakou máš kadenci když poskakuješ co nejuvolněji na místě.

#6 28. 04. 2025 08:57

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Co vlastně v případě běhu znamená ta “optimální” kadence?

#7 28. 04. 2025 10:01

check_drummer

↑ MichalAld:
Zdolání dané vzdálenosti v co nejkratším čase.

#8 28. 04. 2025 16:36

MichalAld
Moderátor

V tom případě mi přijde, že by měla být nekonečná

#9 28. 04. 2025 16:50

MichalAld
Moderátor

Já totiž nevím, jestli nějaké takové optimum existuje, vůbec. Nebo jestli to není nějak špatně formulované. Co bych chápal by byla délka kroku (jako třeba ve stupních, kdy 180° by bylo něco jako provaz, že). Prostě, jak dlouhé či krátké máš ty kroky dělat. Tam bych jako chápal, že existuje něco jako optimum. Ale pokud jde o frekvenci, tak bych spíš řekl, že je to o tom, co ty svaly vydrží. Neřekl bych, že můžeš dosáhnout lepšího času jen z titulu, že snížiš frekvenci kroků. To nedává smysl. Spíš jde o to, že dostatečně vysokou frekvenci nejsi schopný udržet tak dlouhou dobu.

#10 28. 04. 2025 17:34

check_drummer

↑ MichalAld:
Ta otázka je spíš o "přirozené" frekvenci, kterým tělo skáče, když poskakuje na místě. Ta optimalita rychlosti je pak až důsledek toho, že člověk neztratí moc energie.

#11 29. 04. 2025 14:33

MichalAld
Moderátor

No, dělal jsem ohledně toho i nějaké experimenty, ale ať jsem zkoušel kadenci jakoukoliv, stejně jsem 10km pod hodinu zatím nedal. Ale prostě - když to chce někdo dát za půlku, tak holt těma nohama musí kmitat 2x rychleji, optimum neoptimum, to je podle mě téměř jisté.

#12 29. 04. 2025 23:38

check_drummer

↑ MichalAld:
To právě ne, bude dělat delší kroky. Kadence u elitních běžců na 10Km je někde kolem 180-190. A pochybuju, že ty bys jí měl při běhu jen kolem 90. :-)
To je právě na tom to zajímavé že ať běžíš 1500m nebo 50km, ať jsi dobrý nebo špatný běžec, tak téměř jistě budeš mít kadenci mezi 150 a 200 a s hodně velkou pravděpodobností mezi 170 a 180 (jsi-li lepší běžec) a mezi 160-170 (jsi-li horší běžec).

Ale jak říkám zkus poskakovat na místě - tak abys byl co nejvíc uvolněný... a změř si kadenci poskoků.

#13 30. 04. 2025 08:30

pietro
Reputace:   187 

MichalAld napsal(a):

Co vlastně v případě běhu znamená ta “optimální” kadence?

Aby nám ostatní bežci neutiekli moc ďaleko.
To znamená spriemerovanie fyzických a motivačných prvkov.

Zápatí