Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nedávno jsme ve škole dělali smykové tření na nakloněné rovině, ale nedaří se mi pochopit, podle čeho se určuje poloha úhlu alfa (vím, že by to mělo být něco s podobností trojúhelníku, ale nevím jak na to).
Mohl by mi někdo prosím potvrdit, že jsou úhly na obrázku skutečně správně vyznačeny, a trochu mi s tím poradit?
Děkuji
Obrázek: Obrázek

↑ Thomas1234:
Tato otázka patří spíš do sekce Fyzika.
Úhly jsou vyznačeny správně, ale je tam těch sil trochu moc.
Platí toto: Těleso se na nakloněné rovině udrží třením, pokud je tangens úhlu sklonu menší než součinitel smykového tření.
Viz též příklady z fyziky www.tucekweb.info (sekce fyzika).
Úhel alfa (úhel nakloněné roviny) se ve skutečnosti rovná tomu úhlu, který je mezi nakloněnou rovinou a vodorovnou čarou – a právě tenhle úhel se potom "přenáší" do trojúhelníku sil, díky podobnosti.
Když si nakreslíš těleso na nakloněné rovině a přidáš tíhovou sílu dolů, pak si z ní uděláš pravoúhlý trojúhelník – jedna složka jde kolmo k rovině, druhá po rovině. Ten úhel mezi tíhou a kolmicí k rovině je taky alfa – to je ta podobnost trojúhelníků, o které mluvíš.