Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nedokážu vyřešit rovnice ze sbírky Výrazy, rovnice, nerovnice a jejich soustavy (Janeček), konkrétně úlohy 176/5.8: 6), 7).
U první z nich: 6) [mathjax]sinx + sin2x + sin3x + sin4x = 0[/mathjax] jsem si sinx a sin3x rozložila podle vzorce pro [mathjax]sinx + siny = 2sin\frac{x+y}{2}\cdot cos\frac{x-y}{2}[/mathjax], kde "3x=x a x=y".
Z toho, co mi vyšlo po rozkladu všech dvojnásobných argumentů, jsem vytkla [mathjax]2sinxcosx[/mathjax]. Dostala jsem rovnici v součinovém tvaru. Tu část rovnice, již jsem vytýkala jsem vyřešila snadno. Na druhé straně mi ale dalšími úpravami vznikla rovnice kvadratická: [mathjax]2cos^{2}x + cosx -\frac{1}{2} = 0[/mathjax], jenže diskriminant vychází 5 a dál si nevím rady, výsledky nesedí. Vím, že je ve sbírce návod, ale zajímá mě, jestli se to dá dořešit tímto způsobem.
U druhé: 7) [mathjax]sin(x+\frac{\pi }{6}) + cos(x + \frac{\pi }{6}) = 1 + cos2x[/mathjax] jsem se pokoušela převádět pomocí [mathjax]cos x = sin(\frac{\pi }{2}-x)[/mathjax] a upravit pravou stranu pomocí vzorců, ale také nedokážu dojít k řešení.
Předem moc děkuji za pomoc.
↑ dora123456:
Zdravím,
pro 1.rovnici je vyhodné sečíst [mathjax]\sin (x)+\sin (3x)[/mathjax] a [mathjax]\sin (2x)+\sin (4x)[/mathjax] a vytknout [mathjax]2\cos(x)[/mathjax] a opět užít součtový vzorec.

↑ dora123456:
Je to docela zapeklitá rovnice.
ad 6)
Našel jsem zkusmo řešení x=0 + k*180° = k*pi (k je celé číslo), dále x=90°=pi/2 rad
↑ Richard Tuček:
Zdravim,
zkoušej to dál, nemáš všechna řešení, nezapomeň na periody.
↑ Al1: k 6): Díky moc, touhle metodou mi vyšly tři kořeny: [mathjax]\pi +2k\pi ; \frac{\pi }{2} + 2k\pi; \frac{2k\pi }{5}[/mathjax]. Svým postupem bych k tomu asi nedošla.
↑ dora123456:
Mně vyšla prvni dvě řešení s periodou [mathjax]k\pi [/mathjax]
↑ Al1: pravda - to pi/2 + 2kpi má být pi/2 + kpi, je to z funkce kosinus, moje chyba. Ale první výsledek mi vychází opravdu s touto periodou - pochází z rovnice: [mathjax]sin\frac{5x}{2}\cdot cos\frac{x}{2} = 0[/mathjax], řeším kdy bude cosx/2 = 0 --> násobím i periodu kpi. Mám někde chybu?
↑ dora123456:
Ano, máš pravdu, pro [mathjax]\cos (\frac{x}{2})[/mathjax] je perioda [mathjax]2k\pi [/mathjax]
Co se týká druhé rovnice, nabizené řešení ve sbírce není řešením té rovnice, ale odpovídá rovnici
[mathjax]\sin (x+\frac{\pi }{6})+\cos (x+\frac{\pi }{3})=1+\cos (2x)[/mathjax] s tím, že navíc v posledním řešení má být [mathjax]x=\frac{5}{3}\pi +2k\pi [/mathjax] ( já mám ve svém vydání pouze [mathjax]x=\frac{5}{3} +2k\pi [/mathjax])
↑ Al1: děkuju moc za všechny odpovědi, oba příklady už chápu!
Stránky: 1