Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2025 15:55

Benyfox
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

Alternativní interpretace všeobecně uznávané teorie o vzniku CMB

Hledám fyzika, ideálně astrofyzika, který by se nebránil vyslechnout si jinou interpretaci pro vznik CMB - z mého pohledu je současná všeobecně uznávaná interpretace zcela nereálná ( opírám se zejména o výsledky Planckovy mise ESA). Můžete reagovat rovnou na foxt@seznam.cz. Děkuji za spolupráci.

#2 18. 05. 2025 09:57

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Re: Alternativní interpretace všeobecně uznávané teorie o vzniku CMB

Smím se zeptat, jaké je tvé vzdělání v tomhle oboru (fyzika, astrofyzika a kosmologie) ?

Každopádně připomínám, že prezentovat alternativní fyzikální teorie tady není povolené.

#3 18. 05. 2025 10:04

MichalAld
Moderátor

Ale pokud bys to dokázal popsat pár větama, klidně si to přečtu (a případně smažu, když to bude moc velká ptákovina).

#4 18. 05. 2025 10:24

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:

Dobrý den, ano rozhodně můžete, vzhledem k povaze mé otázky, vítám jakoukoliv konverzaci, jelikož se pohybuji v prostředí, které není k inovacím příliš přívětivé.

Nicméně, jsem nezávislý badatel z Ostravska, bez patřičného vzdělání. A rozhodně není mým úmyslem zde prezentovat mou práci - tu mám umístěnou na Zenodo (pro případ náhledu : https://zenodo.org/records/15429946).

Opravdu mi jde jen o to, prohodit pár myšlenek s vědcem (diskrétně), kterému také vadí, že nelze nalézt temnou energii a temnou hmotu, nechápe singularitu či nekonečno - tak jako to nechápou i matematické rovnice (nelze násobit nekonečno či dělit nulou), či fyzikálně interpretovat nadsvětelnou rychlost během inflace. Pochopitelně je toho daleko více. Osobně se domnívám, že má vše poměrně překvapivé, ale jednoduché vysvětlení. Vše vychází z nesprávné interpretace rudého posuvu panem Hubblem a spol - nepoložili si tehdy jednu zásadní otázku - zda se tento jev nedá interpretovat i jinak. A já tvrdím (v mé práci), že dá. Pochopitelně nemyslím gravitační rudý posuv či Dopplerův jev - a potřebuji zpětnou vazbu, ideálně recenzi.

Ano to je mým primárním cílem -ZÍSKAT RECENZI.

A hledám takovou osobu z Česka, preferuji mateřský jazyk. Některé zahraniční fyziky "z té druhé strany" jsem již včera oslovil, jako například : David Wiltshire z univerzity Cartenbury (NZ) a další. Včera jsem náhodou narazil na jejich práci z roku 12/2024 "Supernovae evidence for foundational change to cosmological models", arXiv:2412.15143, a fundamentální základy jejich práce vycházejí z těch mých. Proto pevně věřím, že i v ČR se nepochybně najde kapacita, jež neuvažuje mainstreamově.

Děkuji za reakci.

#5 18. 05. 2025 11:36

MichalAld
Moderátor

Je to hezké počtení, ale z fyzikou to podle mě souvisí pramálo.
Já to tady klidně nechám, pokud se kolem toho nestvoří nějaká fanatická diskuse, ale, no je to přesně něco takového co jsem čekal. Vždycky mě udivovalo, jak nědko může být ochotný tomu věnovat tolik času.

První věc - představuješ nějaký statický vesmír - ale žádná matematicky formulovaná a trochu ověřená teorie gravitace nic takového nepřipouští. Jaké fyzikální zákony by v takovém vesmíru měly platit? Kosmologie si nemůže vymýšlet vlastní fyziku, musí využívat toho, co známe tady ze Země. Pokud by kosmologie potřebovala novou teorii gravitace, musí si ji taky zformulovat, a také trochu ověřit. To se zatím nikomu nepodařilo, takže jediná teorie gravitace co máme je ta Einstenova, případně její drobné modifikace.

Že to úplně neodpovídá tomu co pozorujeme se ví, ale nemůžeme si jen tak říct "vesmír se bude chovat tak a tak". Musíme mít matematicky konzistentní teorii ze které to plyne, a ze které plynou i ty věci co známe (gravitace na zemi, obíhání planet kolem slunce, zpomalování času vlivem gravitačního pole a tak).

#6 18. 05. 2025 12:07

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:

Děkuji za takovou reakci, rozhodně souhlasím s tvrzením, že tato teorie potřebuje zformulovat fyzikální základ. Jsem také ochoten připustit možnost, že se v mnoha ohledech mýlím. Ovšem za základní myšlenkou, že vesmír může být regulován vnitřně, přes regulaci času - bez nutnosti rozpínání, si stojím. Ne proto, že jsem to "vymyslel", ale protože to řeší všechno nyní neřešitelné. A to je si myslím dobrá počáteční motivace.

Já už jsem svou misi splnil, vyslovil novou myšlenku a víc bohužel nabídnout nemohu - v onom počtení začínají a končí moje schopnosti a znalosti. A buď se toho nějaký fyzik-matematik ujme anebo ne, nikdo nic neriskuje. A já bych rád dostal na stůl konkrétní námitku, proč to tak nemůže být, abych na ni mohl reagovat. Zatím je vždy vše v rovině, že mé teorii něco chybí - což se ale není čemu divit, není v lidských silách jednotlivce kompletně definovat celý vesmírný cyklus.

Můžeme se například blíže zaměřit na tvé tvrzení, že žádná současná gravitační teorie nic takového nepřipouští? Já bych se sám rád na toto téma podíval blíže. Mimochodem, fyzikální zákony v takovém prostředí nebudou jiné. Naopak, budou platit přesně, tak by platit měly, kdybychom nepotřebovali v rovnicích lambdy a podobné vestavby. Mělo by tedy z tvého pohledu význam v takové teorii budovat nový gravitační zákon? Nestačilo by se pouze podívat jinou optikou na klasickou teorii? Co přesně vnímáš jako největší problém této teorie? Tedy, jestli se můžu s tebou na toto téma bavit, jakožto s moderátorem.

#7 18. 05. 2025 15:51

check_drummer
Reputace:   106 

Podle mého - pravidla fóra se sice k diskusím ohledně "hyptetických" teorií staví skepticky, ale já bych je povolil, ovšem hned na začátku bych uvedl, že to je "hypoteická teorie" - a kdo chce ať se diskuse zúčastní, proč ne...

Často - jak to vidím já - nemají tito teoretikové patřičné znalosti a proto vymýšlí teorie, které jsou v rozporu se stávajícími pozorovanými fakty a experimenty..... Myslím že by bylo nejvhodnější jim doporučit nějakou základní literaturu ke studiu...

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#8 18. 05. 2025 16:39

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
No, vzhledem k tomu, že v sekci "fyzika" je dlouhodobě téměř mrtvo, beru to jako vítané zpestření, ale obecně - vést tu diskuse o "alternativních teoriích" s "lidovými mysliteli", kterým chybí základní fyzikální znalosti, no ze zkušenosti vím, že to nemá žádný smysl. A já rozhodně nechci, aby se sem tihle lidé začali nějak stahovat, protože ono to zpravidla vyústí k útokům na moderátory, k tomu že tu "omezujeme svobodu projevu" a já nevím čemu ještě - co s fyzikou vůbec nesouvisí.

Lidové myslitele nikdo nepřesvědčí, že to co dělají je hloupost, protože tím tráví většinu času svého důchodu (Benyfox - oprav mě, jestli se mýlím), diskuse s nimi v podstatě nemá smysl, to je jak diskutovat s věřícími, a myslet si, že na stará kolena začnou studovat fyziku, když to nedělali celý život, to je asi taky dost naivní.

Narozdíl od diskusí o politice a životě to tu máme jednoduché - kritériem je prostě to co uznává oficiální věda.

Navíc - co chceš řešit na teorií, která není matematicky zformulovaná? Vždyť to není žádná teorie, nedají se z ní dělat nějaké předpovědi, které bychom mohli rozporovat. To je prostě filozofie těchto lidových myslitelů - že ať tu matematiku kolem vymyslí někdo jiný, na to já nemám čas, já musím vymýšlet ty důležité věci.

#9 18. 05. 2025 16:47

MichalAld
Moderátor

↑ Benyfox:
Já samozřejmě nemůžu nijak dokázat, že nemůže existovat konzistentní fyzikální teorie která by mohla odpovídat tomu co píšeš. Ale dokud ji někdo nevymyslí, a nebude alespoň z části akceptována vědeckou komunitou, tak nemá smysl to tady řešit.

#10 18. 05. 2025 16:55 — Editoval Benyfox (18. 05. 2025 16:57)

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer:

Sice hovoříte ve třetí osobě, nicméně z vás cítím, že se diskuzi nebráníte. Ostatně, proto tady všichni jsme, věřím.

Snažím se - i na jiných fórech - otevřít diskuzi na téma možnosti nesprávné interpretace rudého posuvu. Bohužel, se mi to opakovaně nedaří, nikdo se k tomuto tématu nechce vyjádřit. Přitom to jsou právě ona pozorování a experimenty (viz experiment Pounda a Rebky 1959), které takovou možnost jiné interpretace připouští.

Smím se zeptat, jakou literaturu byste mi v tomto případě doporučil, jako první?

#11 18. 05. 2025 17:03

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ MichalAld:

Tomu rozumím, že to nemá smysl řešit s někým, kdo nemá zájem toto řešit. A nejen zde, kdekoliv. Proto můj původní post zněl, že hledám fyzika či astrofyzika, co by se nebránil takové diskuzi.

#12 18. 05. 2025 17:17

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

Samozřejmě že si vedle vás erudovaných připadám jinak, vnímám ten propastný rozdíl, když si pročítám vědecké práce, na druhou stranu, je to moje výhoda, že nejsem nijak limitovaný rozpínajícím se vesmírem, protože nezaujatě vidím jeho fundamentální chyby - jednoduše proto, jelikož jsem se v tomto prostředí nemusel formovat. Můj model, ať je navržen jakkoliv "blbě", je navržen tak, aby všechny tyto chyby eliminoval. A cesta k němu je stejně reálná, jako cesta k rozpínání nadsvětelnou rychlostí do nekonečna. To prostě nejde rozporovat, ať jste na jakékoliv straně barikády. Snažím se být tak objektivní, jak jen to lze. Bohužel, z druhé strany toto necítím ani zdaleka (obecně).

#13 18. 05. 2025 20:15

check_drummer

↑ Benyfox:
Zkus formulovat nějakou co nejjedouší situaci, která je v rozporu s tím oc říká současná fyzika, a napsat proč si myslíš že by to mělo být tak jak říkáš.

Např. rozpínání vesmíru. Také nemám tolik znalostí, ale jako jedno z pozorvání, které to podporuje je červený posuv pozorovaných galaxií. Tak to zkus nějak rozporovat.

#14 18. 05. 2025 20:16

check_drummer

↑ MichalAld:
Na youtube existuje pěkná přednáška o tomto, týká se to spíš matematiky, od prof Picka, jmenuje se to myslím Jak vylepshit matematiku.

#15 18. 05. 2025 20:34

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer:

Pane kolego, kdyby ta fyzika byla v pořádku (ne matematika, ta v pořádku je), tak si tady teď spolu nepíšeme. Opravdu tady mám teď vypisovat asi těch 15 neřešitelných paradoxů současné kosmologie,  co mě tak z hlavy napadnou?

Můj prvotní záměr byl, najít temnou energii - respektive jiný energetický zdroj.

Bohužel, v rozpínajícím se vesmíru to nešlo.

Ale co čert nechtěl, v nerozpínajícím nejen že jsme najednou nepotřebovali temnou energii, ale vyřešili jsme úplně všechno, včetně otázky CMB, vysokých hodnot "z" u vzdálených galaxií, nepotřebujeme nekonečno ani nulu dokonce nám nevadí SMBH o hmotnosti 66 miliard Sluncí 330 milionu let po velkém třesku - naopak, my je zde potřebujeme.

Tohle jsem si nevymyslel, toto jsou důsledky (modelu) nerozpínajícího se vesmíru.

Takže nám najednou i matematika šlape jak hodinky. Tak proč si mám myslet, že je to blbost? Já si naopak myslím že blbost je chvíli rozpínání nadsvětelnou rychlostí, pak na cca 13 miliard let zpomalení rozpínání "na šnečí" rychlost a teď vlastně kvůli Supernov se to zase musí zrychlit. Toto vám přijde jako matematika "v pohodě"?

Mi vůbec a říkám to tak nahlas jak to jen lze.

#16 18. 05. 2025 20:52 Příspěvek uživatele Benyfox byl skryt uživatelem Benyfox.

#17 18. 05. 2025 20:54 — Editoval Benyfox (18. 05. 2025 21:30)

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer:

Děkuji za takto přímo položenou otázku, toto je konstruktivní.

Mi se jedná v podstatě o jedinou věc, protože to je za mě kořenová příčina všeho. Einstein to původně myslel dobře ve své první teorii z roku 1917. On už tehdy tak nějak tušil, i to sám často říkal, že vesmír je jednoduchý a elegantní, nemá rád nuly a nekonečna a tak se snažil v tomto duchu navrhnout svůj první statický vesmír. Jenže ten jeho byl až moc statický - potřeboval být současně : homogenní, izotropní, energeticky absolutně vyvážený, dokonale zakřivený a neměl střed.

Z mého pohledu (ostatně i pak j jeho) takový vesmír neměl žádnou šanci uspět. A pak se objevil pan Hubble a spol a ukázali mu někdy kolem roku 1927 rudý posuv. Einstein definitivně uznal, že statický vesmír je blbost (není mi jasné jak mu mohl vydržet i těch 10 let...). A v roce 1931 přišli i s vysvětlením onoho posuvu - totiž že se prostor natahuje - a tím pádem že se vesmír musí rozpínat.

A tady já tvrdím, že měli bádat dále a zjistili by, že existuje ještě i alternativní interpretace - což se ovšem nestalo a na tento konstrukt byla vynalezena teorie o velkém třesku - tuším 1942. A od té doby je všechno jen a jen horší, musela se pak vymyslet teorie inflace o 1100 násobném natažení CMB a lepila se jedna záplata na druhou. nesedí nám dneska téměř nic - temná hmota tam nám musí držet galaxie pohromadě, temná energie nám zase musí galaxie tlačit od sebe, vesmír nám letí kamsi do nekonečna, rudý posuv supernov nám říká, že se tak děje dokonce nadsvětelnou rychlostí, vlastně už samotná interpretace rudého posuvu není správná, protože udává vzdálenost (čili stáří), ale to by pak nesměly mít kvazary "z"=max 7 a galaxie "z"=max 14...a hlavně mise ESA našla 1100 krát natažené nejen CMB, ale i celé spektrum viditelného světla ba dokonce i UV - což se jistě shodneme, je výsadou hvězd. A hvězdy do období do 380 tisíc let od velkého třesku - tak to opravdu ne.

Prostě je toho až příliš a mě to trápí, tak  co mám dělat...musím to řešit, nějak, když jsou s tím všichni ok.

A co se týče mých výhrad k současné interpretaci rudého posuvu, to je dost komplexní záležitost, aby to dávalo patřičný smysl, potřeboval bych na to minimálně A4, nejsem si jistý, zda se to sem hodí. Nicméně v mé práci na Zenodo to je.

#18 18. 05. 2025 21:08 — Editoval Benyfox (19. 05. 2025 09:17)

Benyfox
Zelenáč
Reputace:   

Víte co teď aktuálně řeším?

Mám návrh měřící metody, která popisuje možnost určit, zda ve vesmíru existuje střed (jako referenční rámec) a dokonce ho i lokalizovat.
- tady bych ještě doplnil, že současná teorie o středu neuvažuje - tuto možnost ztratili spolu s velkým třeskem. Je však možné, že oním referenčním rámcem skutečně může být, za určitých okolností CMB , tak jak to popisuje dnešní kosmologie. Takový test by i toto prokázal.

Mám s tím ovšem jeden problém - chci to poslat jako článek na arxiv, ale potřebuju doporučení - čili někoho s titulem anebo někoho, kdo tam již publikuje.

Bohužel jsem solitér a nikoho takového nemám.