Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

V krabici je 10 výrobků, z toho 3 vadné. Kolika způsoby lze vybrat 5 výrobků, aby maximálně jeden byl vadný? Poradil by mi někdo, prosím, jak to řešit? Většinu kombinací zvládám, ale s tímhle si nevím rady. Nevím, jak to logicky odvodit. Má tam vyjít 126.

počítal jsem to jako C(4,7)*(C1,10). Mám pět výrobků, vyberu 4 bezvadné ze 7 bezvadných a jeden, který může být jak z vadných, tak z bezvadných.
↑ ekonomos629:Nájdi najprv počet výberov, kedy je všetkých 5 dobrých (malo by byť 21). Potom počet výberov 4 dobré a 1 vadný (malo by byť 105). Spolu 126.

↑ ekonomos629:
10 výrobků, 3 vadné, 7 dobrých
5 výrobků vyberu
Je to počítání s kombinačními čísly
0 vadných (7 nad 5)*(3 nad 0)
1 vadný (7 nad 4)*(3 nad 1)
Všech možností, jak vybrat 5 výrobků, je (10 nad 5)
O kombinatorice je též na mém webu www.tucekweb.info

Moc děkuji všem. Už mi to vychází.

Ještě mám tedy jeden příklad a pořád mi to nevychází:
Máme binomický rozvoj (třetí odmocnina z ,,1-z" + šestá odmocnina z ,,1+z") to celé na devátou.
Urči zet tak, aby byl sedmý člen binomického rozvoje roven 63.
vyšlo mi (1+z)(čtvrtá odmocnina z "1-z"), což musí být nesmysl, neboť nemám jak vypočítat čtvrtou odmocninu z "1-z". Poradil by mi někdo, prosím, kde dělám chybu ve výpočtu? Děkuji
↑ ekonomos629:
Zdravím,
a jaký máš tvar 7.členu binomickeho rozvoje před úpravou?
Případně můžeš nastudovat zde

No vychází mi to C(9,7)*(třetí odmocnina z ,,1-z" + šestá odmocnina z "1+z") ta třetí odmocnina musí být na šestou a ta šestá odmocnina na třetí. Pak už mi to nevychází.

Někde v tom dělám chybu, ale stále nemohu přijít na to, kde.
↑ ekonomos629:
V [mathjax](a+b)^{n}[/mathjax] je koeficient 1.členu kombinační číslo [mathjax]{n\choose0}[/mathjax], atd, takže sedmý člen má koeficient [mathjax]{n\choose6}[/mathjax]. A pro 7.člen tedy bude platit, že má tvar [mathjax]{n\choose6}a^{n-6}b^{6}[/mathjax]. Podívej se ještě jednou podívej na ten Odkaz. Máš v něm celý binomický rozvoj i vztah pro k-tý člen. A řesený příklad.