Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2025 16:10

zvaty
Zelenáč
Škola: elektro
Pozice: student
Reputace:   

proud v závitu nakrátko kolem vodiče protékaného proudem

zdravím, nikde jsem nenašel vysvětlení ani příklad výpočtu k tomuto tématu. Mám vodič protékaný střídavým proudem I o frekvenci 50Hz, Vodičem je provlečen závit o průměru D průřezu S. Vodič je kolmý na plochu závitu. Jaký proud poteče závitem v případě, že je materiál závitu ocel, hliník, měď  ?

Díky za pomoc, příklad nebo teorii kterou jsem nikde na internetu nenašel

#2 17. 06. 2025 15:12

Aleš13
Reputace:   

Re: proud v závitu nakrátko kolem vodiče protékaného proudem

Nenapadá mě nic jiného než vířivé proudy, pokud materiál prstence kterým prochází vodič bude feromagnetický. Ale to není tok proudu závitem.

#3 18. 06. 2025 22:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Moc nechápu výraz “vodičem je provlečen závit” ale pokud to znamená že vodič prochází vodivým prstencem, tak bych řekl, že proud v prstenci bude čistá nula. Pokusím se vymyslet důkaz, minimálně pro přesně symetrické uspořádání.

Ale ono je to vlastně triviální, protože magnetický tok prstencem je nulový. Vektor B leží vždy v rovině prstence, kolmo na ten vodič. Tvoří to takové ty kruhy- indukční čáry kolem vodiče.

#4 20. 06. 2025 13:51

zvaty
Zelenáč
Škola: elektro
Pozice: student
Reputace:   

OPRAVUJI NA:

vodič vede závitem anebo jako kdybychom prsten navlékli na vodič

#5 20. 06. 2025 14:00

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

V tom případě platí co jsem napsal - pokud je prsten v rovině kolmé na vodič, indukuje se tam nulové napětí a teče jím nulovoý proud. A vodič ani nemusí procházet jeho středem, stačí, když bude prsten kolmo na ten vodič.

Zápatí