Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Protože je nyní taková "okurková" sezóna, zkuste vyřešit následující příklad.
Je dán rovnostranný rotační kužel (tj. osovým řezem je rovnostranný trojúhelník). Do jeho podstavy je vepsán pravidelný n-úhelník. Z něho je vytvořen kolmý komolý jehlan stejné výšky jako má kužel.
V závislosti na počtu stran n-úhelníka analyticky vyjádřete poměr stran horního a dolního n-úhelníků (k) takový, aby u obou těles byly stejné:
a) objemy
b) povrchy
c) pláště
Tady je Obrázek pro n=4
↑ Honzc:
Ahoj, nemá to moc pěkné výsledky...
a) [mathjax]1\,:\,\frac{1}{2} \left(\sqrt{ \frac{8\pi}{n \sin\left(\frac{2\pi}{n}\right)} - 3 }- 1\right)[/mathjax]
specielně pro [mathjax]n=4[/mathjax] to je [mathjax]1\,:\,\frac{1}{2} \left(\sqrt{2\pi - 3}- 1\right)\,\dot{=}\,1\,:\,0{,}406[/mathjax]
b) Škaredá kvadratická rovnice, pro [mathjax]n=4[/mathjax] to je [mathjax]1\,:\,\frac{ \sqrt{27\pi^3 - 18\pi^2 - 96\pi + 96} - 12 }{6\pi + 4}\,\dot{=}\,1\,:\,0{,}407[/mathjax]
c) Škaredá kvartická rovnice, pro [mathjax]n=4[/mathjax] to je přibližně [mathjax]1\,:\,0{,}222[/mathjax]
↑ surovec:
Dobře, podle zadání by ten poměr měl být obrácený (ale to je detail).
Ještě by mě zajímalo jak jsi spočítal tu kvartickou rovnici. (program, kalkulačka nebo jak)
↑ Honzc:
Obecnou rovnici jsem odvodil (docela voser), konkrétně pro n = 4 ([mathjax]x[/mathjax] je násobek dolní podstavné hrany) je pak [mathjax]x^4+4x^2+12x+7-\pi^2=0[/mathjax]. Ovšem výpočet kořenu této rovnice jsem již svěřil počítači ;-)
↑ surovec:
Já jsem měl spíš na mysli vyřešit tu kvartickou rovnici pomocí "kalkulačky".
Kdyby tě to zajímalo, tak Tady je to obecně a číselně pro n=4.
surovec napsal(a):
↑ Honzc:
Ahoj, nemá to moc pěkné výsledky...
To je proto aby ses v okurokové sezóně nenudil. :-)
↑ check_drummer:
Dám tu brzy jiný příklad do okurkové sezóny. Je jednoduchý, ale ze zcela reálné situace., která se skutečně stala ;-)
↑ check_drummer:
Já samozřejmě všechny 3 výsledky znám pro jakékoliv n a umím je vypočítat na kaldulačce.
Takže se nenudím.
↑ surovec:
Pro úplnost:
Kořen Descartovy resolventy [mathjax]t=\frac{2}{3}\left( \sqrt[3]{3\pi\sqrt{3\pi^4-39\pi^2+1125}+18\pi^2+125}+\sqrt[3]{3\pi\sqrt{3\pi^4-39\pi^2+1125}-18\pi^2-125} +4\right)[/mathjax],
a hledané [mathjax]x[/mathjax] pak
[mathjax]x=-\frac{1}{2}\left( \sqrt{t} - \sqrt{\frac{24 \sqrt{t^{3}} - t^3 - 8 t^2}{t}}\right)[/mathjax]