Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Má se (v trojúhelníku) ke straně [mathjax]a[/mathjax] zkonstruovat úhel [mathjax]\beta[/mathjax]. Jak byste formálně zapsali tento krok konstrukce, má-li být určen pro veřejnou prezentaci (třeba na internetu)?
Tento zápis popisuje, jak to zkonstruovat:
[mathjax]1)\,X;\,|\sphericalangle CBX|=\beta[/mathjax]
[mathjax]2)\,polopřímka\,\stackrel{\rightarrow}{BX}[/mathjax]
Tento zápis popisuje cíl:
[mathjax]1)\,p;\,p=\{X;\,|\sphericalangle CBX|=\beta\}[/mathjax]
Co byste upřednostnili? Nebo jiný návrh?
↑ surovec:
Asi závisí od toho, komu je prezentácia určená.
Pre ZŠ za mňa jednoznačne presne podľa postupu reálnej konštrukcie (teda č. 1), možno aj bez tej polpriamky, príde mi ein bischen nadbytočná...
↑ surovec:
[mathjax]1)\,X;\,|\sphericalangle CBX|=\beta[/mathjax]
[mathjax]2)\vec p;\ \vec p =\vec {BX}[/mathjax]
↑ surovec:
Ahoj, otázka je jak je dán úhel [mathjax]\beta[/mathjax], pokud jako nějaký úhel někdy mimo, tak úplně přesně bys musel popsat kostrukci "přenesení úhlu".
check_drummer napsal(a):
↑ surovec:
Ahoj, otázka je jak je dán úhel [mathjax]\beta[/mathjax], pokud jako nějaký úhel někdy mimo, tak úplně přesně bys musel popsat kostrukci "přenesení úhlu".
Nemusel. Přenesení úhlu je jeden z axiomů shodnosti a to se do zápisu uvádět nemusí. Je to totéž, jako kdybys při výpočtu objemu kvádru a=23; b=48; c=52 vyžadoval popsat algoritmus násobení 23*48*52.
↑ Eratosthenes:
Ale to, že jsou dva útvary A,B shodné a to že jsi schopen zkontruovat útvar B shodný s útvarem A jsou dvě různé věci. Ale souhlasím s tím, že pokud máš nějaké kontrukce, o kterých ukážeš, že je lze provést, tak nemusíš popis kontrukce psát.
Abych to řekl jasně, když je dána jen velikost toho úhlu (jako "parametr") tak souhlasím, že není nutné popisovat konstrukci, já mluvil o tom, že je dán ten úhel pomocí dvou polopřímek.
↑ check_drummer:
Tak když to bereš takto, tak je to přesně obráceně.
Přenést někam sestrojený úhel znamená sestrojit trojúhelník ze tří stran. A takovou konstriukci bych po nikom vypisovat nepožadoval. Mohl by to oprávněně považovat za urážku jeho inteligence.
Ale sestrojit úhel 20 stupňů se geometři pokoušeli marně dva tisíce let, než přišli na to, že se jim to nepodaří ani do skonání světa :-)
↑ Eratosthenes:
Pokud jde o první lekci v hodině konstrukční geometrie, tak bych naopak požadoval, aby tuto konstrukci trojúhelníku žák zapsal. Pokud jde o pokročilé lekce, tak bych stanovil, které kontrukce lze považovat za samozřejmé a žáka bych je nenutil vypisovat, např. konstrukce osy úsečky, ale i konstrukce tečny ke kružnici z daného bodu, apod.
↑ check_drummer:
No, tak první lekci konstrukční geometrie dostávají děti ve druhé třídě a tam žádný zápis chtít nemůžeš. Až se později zápisy dělají, je samozřejmě otázka, co rozepisovat a co ne.
Já bych spíš než na zápisy dbal na přesnou definici euklidovské konstrukce. Kdybych byl puntiučkář, tak ani trojúhelník, u kterého znáš jen velikosti stran, není euklidovsky sestrojitelný, protože klasické nástroje jsou kružítko a rovná lať bez jakékoliv značky (natož nějaké stupnice). Takže žádné posouvání trojúhelníkových pravítek, žádná ryska. Když jsem kdysi za těchto podmínek dal za úkol sestrojit kolmici k dané přímce, zvádli to tři z celé třídy. A rovnoběžku jediný...
Nemám nic proti trojúhelníkovým pravítkům a ryskám, ale děcka by měly vědět, jak by se to udělalo bez těchto berliček. Ze stejného důvodu nemám nic proti milimetrům na pravítku - rozdělit libovolnou úsečku na libovolný počet shodných dílů euklidovsky lze. Ale čerti mě můžou vzít, když v euklidovské geometrii vidím úhloměr. Úhel totiž na libovolný počet shodných dílů rozdělit nelze. Takže tam, kde začíná úhloměr, euklidovská konstrukce končí.
Když se na to nedbá, tak student VŠ, který má sestrojit čtverec nad jeho úhlopříčkou, první, co bere do ruky, je úhloměr a mě můžou čerti vzít. A nejhorší je, že bez úhloměru to nezvládne...
čaute možno je to OT ale platí pre každé reálne číslo [mathjax]\alpha[/mathjax] že ľubovoľne umiestnený uhol veľkosti [mathjax]\alpha[/mathjax] je možno euklidovsky trisektovať práve vtedy keď je uhol veľkosti [mathjax]\frac{\alpha}{3}[/mathjax] euklidovsky konštruovateľný?
↑ surovec:
Nikoliv. Možnost nebo nemožnost trisekce úhlu nezávisí na velikosti
Úlohou totiž je
nalezení obecné euklidovské konstrukce, pomocí níž bude k libovolnému úhlu možné zkonstruovat úhel o třetinové velikosti.
To, že devadesát umím vydělit třemi a třicet pak nějak sestrojím, není trisekce.
Dostanu kruh o obsahu čtyři a sestrojím čtverec se stranou dvě. Vyřešil jsem kvadraturu kruhu? Samozřejmě, že ne...
↑ jarrro:
Zajímavější otázka je, jaké úhly lze eukleidovsky sestrojit.
↑ Eratosthenes:myslel som tak, že máš dve polpriamky zvierajúce uhol danej veľkosti (nezáleží ako vznikli) a úlohou je zostrojiť euklidovsky polpriamku ktorá začína v spoločnom začiatku tých daných a s jednou zviera tretinový uhol
↑ jarrro:
No právě - to je přesně to, co jsem odpovídal zde ↑ Eratosthenes:.
Máš-li daný úhel dvěma polopřímkami, neroztřetíš ho. Ani kdyby byl pravý, protože nevíš, že je pravý. Máš-li daný úhel dvěma polopřímkami, na jeho míře (ať již stupňové, radiálnové, anebo jakékoliv jiné) nezáleží, protože ji neznáš.
↑ check_drummer:
Úvaha celkem jednoduchá:
Máš dány dva různé body a v ruce kružítko, lať bez měřítka a nějaké pisátko. Takže můžeš sestrojovat jen:
>přímky (přímka je sestrojena, jsou-li sestrojeny dva její body)
>kružnice (kružnice je sestrojena, je-li sestrojen její střed a bod, který na ní leží)
>body (bod je sestrojen, je-li to průsečík dvou přímek, dvou kružnic, anebo přímly a kružnice).
Bez újmy na obecnosti vezmeme dané body A[0;0]; B[1;0].
Rovnice přímky je lineární, kružnice kvadratická. Takže sestrojitelné body jsou řešeními soustavy
a) soustavy lineárních rovnic, na které stačí těleso [mathjax]\mathbb{Q}[/mathjax],
b) soustavy rovnic, z nichž alespoň jedna je kvadratická, k tomu potřebujete [mathjax]\mathbb{Q}[\sqrt q];q\in \mathbb{Q}[/mathjax]
Takže sestrojitelné jsou body, jejichž souřadnice lze poskládat z konečného počtu sečítání, odčítání, násobení a dělení racionálních čísel a druhých odmocnin z racionálních čísel.
Nic jiného.
↑ Eratosthenes:
Pokud umíš rozhodnout, že dvě přímky jsou shodné, tak pravý úhel roztřetíš. Otázka je, jestli je povoleno (nebo jestli to z eukleidovské konstrukce nějak plyne) rozlišit, zda jsou dvě přímky totožné. Nebo třeba zda daný bod leží na dané přímce.
Podle mě bys toho měl být schopen... Ale na druhou stranu to asi nijak z eukleidovské konstrukce neplyne, že to jde.... Ale tipnu si, že toto rozlišení je při různých konstrukcích potřeba (zda bod leží na dané přímce), ale teď mě nenapadá kde .....
↑ check_drummer:
Nevím, co formulacemi typu "dvě přímky jsou shodné" myslíš. To, že bod leží na dané přímce, lze dokázat mnoha způsoby. Ale například to, že tři body leží na téže přímce, rozhodně nedokážeš tak, že spojíš AB, pak BC a řekneš - podívejte, trefil jsem tutéž přímku...
↑ check_drummer:
Nechám si vysvětlit, co rozumíš shodnými přímkami. Takže, prosím třeť: 
Eratosthenes napsal(a):
↑ check_drummer:
Nevím, co formulacemi typu "dvě přímky jsou shodné" myslíš.
Asi jsem měl napsat nikoli "shodné" ale "totožné", to je to co mám na mysli.
Tedy máme dvě přímky p,q a chci vědět, zda lze nějakou eukleidovskou konstrukcí dokázat, zda jsou totožné - např. tak, že na jedné přímce zvolím dva různé body a pokusím se dokázat, že oba leží na té druhé přímce. Tedy stačí, abybh uměl zjisit, zda bod leží na přímce....
Tedy otázka zní:
1) Umím pomocí eukleidovské konstrukce zjisit, zda (libovolně zadaný) bod A leží na (libovolně zadané) přímce p?
2) Pokud to neumím, tak mohu alespoň použít v eukleidovských konsrukcích konstrukci tvaru:
a) pokud bod A leží na přímce p, proveď .....
b) pokud bod A neleží na přímce p, proveď ....
?
Podobně potřebuješ v různých konstrukcích odlišit jestli jsou zadané přímky rovnoběžné nebo různoběžné a podle toho volit další kroky konstrukce. A je tedy otázka, zda někdo, kdo ty přímky zadával, musí tuto informaci (že jsou rovněběžné) sdělit "předem" a nebo zda to jsem schopen eukledovsky zjisit a nebo zda mohu v eukleidovské konstrukci použít formulace jako "pokud jsou přímky p,q různoběžné, veďme bodem jejich průniku ...."
↑ Eratosthenes:
Vše vyplyne z odpovědí na otázky v #21.
Pokud bude odpověď na ně ano a tvůj úhel je pravý, tak budu schopen to zjisit a tedy ho korektně roztřetím.
↑ check_drummer:
1) Umím pomocí eukleidovské konstrukce zjisit, zda (libovolně zadaný) bod A leží na (libovolně zadané) přímce p?
Ne.
2) Pokud to neumím, tak mohu alespoň použít v eukleidovských konsrukcích konstrukci tvaru:
a) pokud bod A leží na přímce p, proveď .....
b) pokud bod A neleží na přímce p, proveď ....
To nemůžeš nikdy. Jestliže nevíš, zda podmínka platí, anebo ne, pokračovat přece nemůžeš. Přece i počítačový program přes podmínku, kterou neumí vyhodnotit, pokračovat nemůže a vyhodí chybu.
>> Pokud tvůj úhel je pravý, tak korektně roztřetím.
To nejsi sám. Úhel 30 stupňů sestrojí každý šesťák (aspoň by měl).
Ale znovu:
T o n e n í t r i s e k c e
Takže ještě jednou:
vezmi mnou zadaný úhel. 
Nevíš, jestli je pravý, anebo ne (já ostatně taky ne a je to úplně jedno). Víš, že V je vrchol, body A,B leží na ramenech.
Vezmi pravítko, kružítko, tužku a pravidla
>přímka je sestrojena, jsou-li sestrojeny dva její body
>kružnice je sestrojena, je-li sestrojen její střed a bod, který na ní leží
>bod je sestrojen, je-li to průsečík dvou přímek, dvou kružnic, anebo přímly a kružnice
Nespekuluj o ničem dalším a třeť.
Eratosthenes napsal(a):
↑ jarrro:
Máš-li daný úhel dvěma polopřímkami, neroztřetíš ho. Ani kdyby byl pravý, protože nevíš, že je pravý. Máš-li daný úhel dvěma polopřímkami, na jeho míře (ať již stupňové, radiálnové, anebo jakékoliv jiné) nezáleží, protože ji neznáš.
Ja som predpokladal že je známa tá miera uhla. Keby nebola známa tak samozrejme ide o trisekciu ľubovoľného uhla čo euklidovsky konečne veľa krokmi nejde.
Teda môj predpoklad je že poznám [mathjax]\alpha[/mathjax] a nejaké umiestnenie uhla s danou veľkosťou (napriklad mám ako vstup súradnicový systém s grafom funkcie [mathjax]y=\mathrm{tg}{\left(\alpha\right)}x[/mathjax] a nejakým jej ďalším bodom rôznym od počiatku a chcem v danom systeme euklidovsky skonšruovať graf funkcie [mathjax]y = \mathrm{tg}{\left(\frac{\alpha}{3}\right)}x[/mathjax])
↑ Eratosthenes:
V tomto případě na základě výše uvedeného nemáš šanci tuto úlohu vyřešit.
Ale v tom případě nevyřešíš eukleidovsky ani tuto úlohu: Mějme v rovině dány 3 přímky, které se neoprotínají v jednom bodě a z nich alespoň dvě jsou různoběžné. Sestrojte kružnici, která se dotýká všech těchto přímek.
Stránky: 1 2