Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 17. 10. 2025 17:12

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Jak z x+y.sqrt{d} určit x,y

Taky mě napadá, že na to lze nahlížet jako na vektory, tedy že vektory [mathjax]\overrightarrow{1}[/mathjax] a [mathjax]\overrightarrow{\sqrt{n}}[/mathjax] tvoří bázi, a koeficienty jsou ta racionální čísla.

Takže když by se ti podařilo vymyslet něco jako skalární součin, můžeš potom vytvořit i ortogonální bázi, a pak už je nalezení příslušných koeficientů jednoduché.

#27 18. 10. 2025 11:10

MichalAld
Moderátor

check_drummer napsal(a):

Když budu zkoušet všechny x,y, tak je otázka zda se můžu s dvěma x1,y1 dostat libovolné blízko k z a přesto to nebude řešení.

Můžeš přece najít nějaká reálná x, y (jedno si zvolíš a druhé už vypočítáš) a pak je můžeš libovolně přesně aproximovat čísly racionálními. Akorát to s hledaným řešením nemá nic společného.

#28 18. 10. 2025 11:14

MichalAld
Moderátor

Chtělo by to najít nějaký lineární operátor, který, aplikovaný na řadu odpovídající té odmocnině ze dvou dá nulu. Násobení číslem to být nemůže, takové nenulové číslo neexistuje

#29 19. 10. 2025 19:38

check_drummer
Reputace:   106 

↑ MichalAld:
Ale teď už jsme úlohu zjednodušili a místo racionálních hledáme jen celá x,y.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#30 19. 10. 2025 19:41

check_drummer

↑ MichalAld:
To byla vlastně původní motivace proč jsem úlohu zadal - že máme tuto bázi a tedy bylo možné ty "koeficienty" x,y nalézt.
Ortogonální vektory nenajdeš proto, že reálná čísla jsou obor integrity, takže součinem nenulových čísel nedostaneš 0.

#31 19. 10. 2025 19:46 — Editoval check_drummer (19. 10. 2025 19:55)

check_drummer

Ale vzhledem k tomu, že lze zkoušet různá x a hledat k nim odpovídající y, tak lze úlohu zjednodušit na: mějme číslo z:=y.[mathjax]\sqrt{d}[/mathjax] , zjistěte, zda číslo y je celé (pokud to budeme vědět, tak nalézt ho je už snadné). Ale algoritmicky to asi i tak nepůjde, otázka je zda alespoň pomocí nějakého vzorce...

#32 19. 10. 2025 23:21

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
Můžeme to umocnit na druhou

#33 20. 10. 2025 10:12

MichalAld
Moderátor

Takto - dokážeme mezi sebou vynásobit dvě nekonečné řady "od začátku"? Podle mě by to jít mohlo. Výsledkem bude zase nekonečná řada, ale když to vhodně uspořádáme, mohlo by to začínat od těch desetin, setin, tisícin....prostě od začátku. Pak máme vyhráno. Potom můžeme zjistit, jestli nám součet konverguje k celému číslu.

Je to ovšem jen principiální, matematika podle mě nepřipouští takovouto formu důkazů, která by vyžadovala prověření nekonečného množství členů.

#34 20. 10. 2025 13:48 — Editoval check_drummer (20. 10. 2025 13:50)

check_drummer

↑ MichalAld:
Ale to právě nezjistíš, zda to konverguje k celému číslu.... může to být 8.00000000000005

A dokonce si myslím, že součin těch dvou nekonečných čísel ani nevyjádříš - ani nebudeš nejspíš schopen zjistit řád desetin, setin, atd.

#35 20. 10. 2025 17:04

MichalAld
Moderátor

No, vycházím z toho, co jsi navrhl ty - že je možné prověřit celý ten desetinný rozvoj. Ty jsi přišel s nápadem, že číslo může být zadáno formou svého desetinného rozvoje. Já hned na začátku říkal, že to nejde, protože nemůžeme prověřit nekonečné množství číslic

#36 20. 10. 2025 18:36

check_drummer

↑ MichalAld:
Ano a taky jsem dodal - nejde mi o algoritmus výpočtu, stači mi vzorec, takže když někdo přijde s nějakým výrazem tvaru x:=f(z), y:=g(z), kterým z čísla z zjistí hodnoty x,y, tak to beru jako řešení, přestože se v tom výrazu budou vyskytovat např. nekonečné desetinné rozvoje... Stejně tak jako z čísla 2 nejsi schopen zjistit číslice všech řádů pro její odmocninu, tak ale výraz [mathjax]\sqrt{2}[/mathjax] povolen je.

Pak jsem psal, že se musí nějak rozumně definovat jaké výrazy je povoleno použít, protože pokud např. definuju funkci, která ze z extrahuje x a pak ji triviálně použiju jako ten výraz, tak to povoleno není. Obecně bych povolil běžné funkce, nejlépe výraz v uzavřeném tvaru, případně i nějaké řady, integrály, pokud to nepůjde jinak.

#37 24. 10. 2025 08:56

check_drummer

Tak asi posun:
Sice nejsme schopni porovnat, zda se čísla zadaná nekonečným rozvojem rovají, ale co kdybychom uvažovali jen omezenou délku? Už to tady zaznělo a zazněly tu i protipříklady, že pro dostatečně velká čísla x,y to nebude korektní. Ale co to udělat obráceně? Ta přesnost bude záviset na velikosti hodnot x,y. Na první pohled to nedává smysl, protože x,y neznáme, ale my postupujeme tak, že je postupně zkoušíme, a tedy je vlastně známe. Uměl bych si představit, že pokud mají x,y maximálně n číslic, tak bude stačit počítat s přesností cca na 3n číslic. Je potřeba být opatrný a pokud se dvě porovnávaná čísla na všech pozicích rovnají a jen na konci se liší např. sledem číslic ...40000 a ...39999, tak je budeme i tak považovat za rovná.

Zápatí