Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 26. 10. 2025 04:08

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Jak jsem prozřel a vyřešil kvadraturu kruhu

check_drummer napsal(a):

↑↑ jarrro:

Erathosthenes nechápe, že zadány mohou být i délky, které nejsou konstruovatelné....

Eratosthenes chápe. Sestrojí prostě libovolnou úsečku a její délku prohlásí třeba za pí. Check_drummer se potom jenom smíří s tím, že je nesestrojitelná úsečka délky jedna.

Budoucnost patří aluminiu.

#27 26. 10. 2025 04:08

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑↑ jarrro:
Podle mě si Eratosthenes plete eukeodovské konstrukce a eukleidovsky konstruovatelná čísla.

Dovolím si upozornit, že si pleteš dámy. Čísla sestrojuje paní Aritmetika, nikoli paní Gemetrie.

#28 26. 10. 2025 04:09

Eratosthenes

check_drummer napsal(a):

↑↑ jarrro:
Ono asi není podstatné jak je ta "libovolně zadaná" úsečka zadána, z jakého rozdělení, apod. Prostě je to libovolná úsečka z nějaké množiny konstruovatelných úseček.

Hle, hle, hle, hle - najednou! Proč najednou množina konstruovatelných úseček? Až do tohoto okamžiku jsi přece tvrdil, že může být zadána i úsečka, která je nekonstruovatelná...

#29 26. 10. 2025 08:58

check_drummer
Reputace:   106 

↑↑ Eratosthenes:

Úsečku ber prostě jako součást zadání - máš zadány dva body a tím je zadána úsečka. A je úplně jedno jak se tam ty dva body dostanou, jestli je tam někdo nakreslí náhodně, jestli je tam sestrojí nějakou eukleidovskou konstrukcí, jestli se jedná o délku housenky, která se plazí v trávě.

Není podstatné, zda je ta úsečka nesestrojitelná. Správně jsem měl napsat, že ta úsečka nemusí být nutně sestrojitelná. Ale pokud chceš za každou cenu nějakou eukleidovsky nesestrjitelnou úsečku, proč ne - existují neeukleidovské konstrukce, kterými lze prokazatelně sestrojit úsečky, které eukleidovsky sestrojit nelze, takže třeba tak. A vzhledem k tomu, že množina eukleidovsky sestrojtelných čísel má v množině reálných čísel míru 0, tak je téměř jisté, že náhodně zvolná úsečka bude nesestrojitelná. Ale opakuju - není podstatné vědět, zda je zadaná úsečkě eukleidovsky sestrojitelná.

A opravdu - i když je v názvu "číslo", tak konstruovatelná čísla jsou věcí geometrie. Ono je to ale jedno, protože nelze rozlišobvat - toto je aritmetika a toto je geometrie, je to jedna matematika a i aritmetika a geometrie mají přesah, nelze je vnímat jako něco odděleného.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#30 26. 10. 2025 09:06

check_drummer

↑↑ Eratosthenes:
Vzhledem k tomu, že součástí zadání je úsečka jednotkové délky, tak si nemůžeš libovolně zvolit další úsečku a říct, že má délku [mathjax]\pi[/mathjax], resp. můžeš, nikdo ti v tom nezabrání, ale konstrukce pak nebude korektní.

Zajímavější otázka je (i když to už nemusí být ekvivaletní úloha s původní), že máš zadánu jen úsečku délky [mathjax]\pi[/mathjax] a nikoli úsečku jednotkové délky. Ale i tady si myslím, že bys k řešení nedospěl.

#31 26. 10. 2025 12:43

Bati
Reputace:   192 

Panove, nerad do toho vstupuju, ale vubec nechapu proc tohle resite verejne. Opravdu to neni prilis reprezentativni, zvlast v sekci pro stredni skolu.

Stranou vsech pojmu jako euklidovska konstruovatelnost apod., vase nedorozumneni je podle me jen v tom, ze jste se nedohodli na jednotkach neboli meritku. Bud je zadani napr. v cm, anebo bych mel mit danu nejakou jiz zkonstrouvanou usecku, kterou docasne prohlasime za jednotkovou. Pak teprve ma smysl zabyvat se konstrukci usecky, ktera meri [mathjax]\pi[/mathjax] cm, respektive, ktera je [mathjax]\pi[/mathjax] nasobkem te jednotkove. To je, verim, kazdemu jasne a nema smysl o tom sahodlouze diskutovat.

Tema navrhuju smazat, pripadne doresit v PM.

#32 26. 10. 2025 14:13

check_drummer

↑ Bati:
O jednotce to není. Týká se to toho, jaké útvary mohou být vstupem konstrukčních úloh.

#33 26. 10. 2025 15:13

check_drummer

↑ Bati:
Navrhuju přesunout do sekce Ostatní, tam to nikoho neurazí (snad). Od samého počátku nebyla úloha zamýšlena jako korektní úloha (resp. její řešení), ale spíš jako jakási polemika.

#34 26. 10. 2025 15:24

check_drummer

↑ Bati:
Obecně - na foru bych nezakazoval jakákoliv témata týkající se matematiky/fyziky/..., pokud např. neproušují právo, nebobsahují vulgarismy, apod. Pokud obsahují neortodoxní názory, proč ne. Ale taková témata bych nenechával v těch běžných kategoricích, jak říkáš - aby nemátla. Zařadil bych je např. do kategorií jako Ostatní, případně nějaká nová kategorie jako "Spekulativní diskuse", "Hyde park", apod. tam to nikoho neurazí a může si tam každý diskutovat podle svého.
Nezakazoval bych tu i spekulativní fyzikální teorie, proč ne - pokud budou umístěny ve vhodné kategorii (ať nematou), ať se k nim vyjadřuje, kdo uzná za vhodné. Nakonec, dost fyzikálních teorii bylo nejprve spekulativních než byly akceptovány širší komunitou...

#35 26. 10. 2025 15:39

Eratosthenes

↑ Bati:

K návrhu to celé smazat se milerád připojuji. A vzhledem k tomu, že reprezentativní to podle mě nebude ani nikde jinde, tak bych to snad ani nikam nepřesouval. 

Přečti si prosím soukromou zprávu.

Díky.

#36 26. 10. 2025 17:37

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑↑ Eratosthenes:vygenerujem 4krát rovnomerne z dostatočne dlhého intervalu. Vzhľadom na to,že miera množiny zostrojiteľných  čísel je 0 skoro isto vyjde tá usečka s nezostrojiteľnými krajnými bodmi

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí