Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, už dlouho si lámu hlavu s tím, jak vyjádřit (rozumně) stranu [mathjax]a[/mathjax] v trojúhelníku zadaném [mathjax]\alpha, v_a, t_b[/mathjax]. Myslím tím vzorec [mathjax]a=...[/mathjax], kde strana je vyjádřena jen pomocí zadaných údajů. Když využiji postupu jako při konstrukci, tak se rychle zamotám do příliš složitých výrazů. Nemáte nějaký nápad?
↑ kastanek:
Ahoj, a jsi si jistý že ty tři hodnoty jsou závislé - a tedy že dvě z nich jednoznačně určují třetí hodnotu? Já bych si tipl, že ne.
↑ check_drummer:
Moc ti nerozumím??? Jsou to tři nezávislé hodnoty určující trojúhelník(y).
↑ kastanek:
A čemu konkrétně na tom nerozumíš? Nebo myslíš si, že když je trojúhelník zadán pomocí stran a,b,c, že můžeš vyjádřit a pomocí b,c?
↑ check_drummer:
No, popravdě, nerozumím, o čem mluvíš. Jaké vyjadřování třetího údaje pomocí dvou? Prostě trojúhelník je určen úhlem alfa, výškou na a a těžnicí na b a chci vzorec pro výpočet délky a.
↑ kastanek:
Check ti chce asi povedať, že tá strana a je od tej ťažnice, výšky a uhla nezávislá, čiže nedá sa pomocou nich vyjadriť. (Každý "vzorec" predstavuje určitú závislosť predsa, nie?)
Ja by som možno taký trojuholník vedela zostrojiť (rovnobežky - výška, bod B na jednej z nich a kružnica z B polomer dve ťažnice, polovica dvoch ťažníc(S), nad BS uhol alfa a teda body A,C)...
Vyzerá to, že strana a ak existuje vyjde jednoznačne, ale aký má "vzorec", to netuším.
Odkiaľ je tá úloha?
↑ kastanek:
Ahoj,
myslím, že to až zas tak těžké není
PS: U toho 2. kroku samozřejmě (2T_c)^2 :-)
↑ Eratosthenes:
Ráno moudřejší pozdní noci, takže
do třetice: (2t_b)^2
a ten 4. bod je špatně. Chtěl jsem nějak obejít konstrukci té ekvigonály, což asi to nepůjde, ale i tak by to mělo být schůdné. Takže místo té poslední přímky oblouk nad SB pro obvodový úhel alfa.
↑ Eratosthenes:
TAk samozřejmě, to popisuješ konstrukci, ale když podle ní půjdeš i početně, tak se rychle utopíš na tom oblouku pro úhel alfa. Resp. dopočítat stranu postupně jde, ale vzorec, do kterého se jen dosadí a mám výsledek, to je ten problém.
↑ ((:-)):
1) Dá se pomocí nich vyjádřit (je na nich závislá).
2) Zpravidla nevyjde jednoznačně (je více řešení), ale je to jen otázka symbolů [mathjax]\pm[/mathjax].
3) Úloha je ode mě, chtěl jsem k zadané konstrukci provést i odvození vzorců, stanovení podmínek...
↑ kastanek:
Obávám se, že jinak než přes konstrukci to nepůjde - jak chceš stanovit podmínky konstrukce bez konstrukce?
Ale myslím, že to až tak strašné nebude.
↑ kastanek:
Ahoj, pardon, četl jsem že je zadaná strana a (a ne [mathjax]\alpha [/mathjax]), ta zadaná není, tak tím se to vysvětluje.
↑ Eratosthenes:
Ono to lze chápat ne jako podmínky konstrukce, ale jako podmínky existence...
↑ kastanek:
Teď když už jsem lépe zaostřil a zjistil, jak se věci mají, tak se musím zeptat co je na tom složitého? To je přece jen nějaká trigonometrie ne?
↑ Eratosthenes:
1) Jde to i jinak, přes doplňující funkci, ale to je složitější na vysvětlování.
2) Když myslíš, že to není tak strašné, tak mi s tím prosím pomoz. Až to zkusíš, tak možná změníš názor.
↑ check_drummer:
Je to trigonometrie, ale neřekl bych, že je to "jen nějaká trigonometrie". Zkus to vyjádřit, pak snad pochopíš, že to není triviální.
kastanek napsal(a):
↑ ((:-)):
3) Úloha je ode mě, chtěl jsem k zadané konstrukci provést i odvození vzorců, stanovení podmínek...
Tak pokud ti jde jenom o stanovení podmínek, speciálně tady nemusíš počítat vlastně nic a stranu a už vůbec ne. Stačí jenom projít tu konstrukci.
Předně musíš dostat bod B, takže musí být [mathjax]v_a\le 2t_c[/mathjax]
Pro [mathjax]v_a = 2t_c[/mathjax] musí být [mathjax]\sin\alpha<1/2 [/mathjax]
Pro [mathjax]v_a < 2t_c[/mathjax] vidím [mathjax]\sin\alpha<{t_b \over {2v_a}}[/mathjax] (ekvigonála musí protnout přímku, kterou mám v náčrtku jako osu x)
Pokud ti jde speciálně o stranu a, pokusím se to sem taky dát (ten vzoreček asi nebude moc hezký...)
↑ Eratosthenes:
Jj, podmínky už mám. Resp. mám i tu stranu a, ale ten vzorec je na několik řádků... Určitě to jde nějak jednodušeji.
↑ Eratosthenes:
Ty podmínky nebudou dobře... Přesně takhle jsou i ve Švrčkově Geometrii trojúhelníka, ale má to tam špatně. Je to trochu komplexnější.
↑ surovec:
Ahoj,
Švrčkovu geometrii neznám - viz ↑↑ Eratosthenes:, ale hrnul jsem to dost narychlo (jako poslední dobou všechno), takže je možné, že jsem něco přehlídl. V případě potřeby (a když bude čas :-( ) se k tomu vrátím.
check_drummer napsal(a):
↑ kastanek:
Teď když už jsem lépe zaostřil a zjistil, jak se věci mají, tak se musím zeptat co je na tom složitého? To je přece jen nějaká trigonometrie ne?
Tak když už jsi zaostřil a je to tak primitivní, proč to tvoje zaostřené a primitivní řešení tady už dávno není?
kastanek napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Jj, podmínky už mám. Resp. mám i tu stranu a, ale ten vzorec je na několik řádků... Určitě to jde nějak jednodušeji.
No, nevím, nevím. Zatím mi z toho padají taky jenom hrůzy. Musím se teď skandalizovat jinde - vrátím se k tomu večer.
↑ Eratosthenes:
Primitvní záleží v jakém smyslu - přijde mi to "jen" pracné. Klíčové bude nějak analyticky vyjádřit kružnici s daným obvodovým úhlem nad danou přímkou. To už by byl ale odskok od trigonometrie k analytické geometrii.
Nejspíš pomůže Apolloniova věta
↑ check_drummer:
To je v podstatě klasický vzorec pro délku těžnice [mathjax]t_a=\frac{1}{2}\sqrt{-a^2+2b^2+2c^2}[/mathjax]. To jsem samozřejmě zkoušel hned jako první (spolu se vztahy pro alfu a výšku), ale vyhodí to rovnici osmého stupně, kterou lze redukovat na rovnici čtvrtého stupně. Takže tím se to moc nezjednoduší.