Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2025 13:27

Dale.Lenka
Reputace:   

Složené úročení

Ahojte,

řeším příklad na složené úročení.

Přijdu do banky a chci půjčit 4 500 000 Kč. Celou částku chci splatit za 30 let. Prvních 5 let je fixní roční úrok 4,9 %. Jaká bude měsíční splátka prvních 5 let, jestliže je předpoklad 3 % úroku do konce půjčky?

Vůbec si s tím nevím rady.

#2 30. 11. 2025 16:32 — Editoval surovec (30. 11. 2025 16:33)

surovec
Reputace:   25 

Re: Složené úročení

↑ Dale.Lenka:
Nějaký předpoklad úroku do konce půjčky je irelevantní. Takže prostě jen
[mathjax]12\cdot s = 4\, 500\, 000 \cdot 1,049^{30}\cdot\frac{0,049}{1,049^{30}-1}[/mathjax]
Výsledek by měl být 24 117 Kč.
(Pokud se tedy úročí ročně, což v praxi, myslím, nebývá.)

#3 01. 12. 2025 19:02

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Já myslím, že bez nějakých dodatečných podmínek ohledně toho, jaká má být výše splátek jistiny to nelze jednoznačně řešit.
Možná jsou ty podmínky v zadání nějak implicitně zahrnuté, já se v bankovních zvyklostech moc nevyznám, ale vždycky se používá nějaká konstantní výše buď celé splátky, nebo splátky jistiny. Ale tady ze zadání plyne, že prvních 5 let má být výše splátky jiná než těch zbylých 25 let, a já si intuitivně myslím, že to lze udělat mnoha způsoby a je potřeba to nějak blíže specifikovat.

Jinak řečeno, ať už bude splátka v prvním období jakkoliv velká, tak pokud to nesplatíš celé už v těch prvních 5 letech, vždycky bude existovat způsob, jak to splatit v těch zbylých 25 letech. Podle mě tam musí být nějaká dodatečná podmínka.

#4 01. 12. 2025 19:05

check_drummer
Reputace:   106 

↑ MichalAld:
Možná je to "pravidlo" takové, aby se to stihlo splatit přesně za 30 let. Tedy postup jak namíchat splátku úroku a jistiny, aby s těmi procenty se to splatilo za 30 let. Ale taky různé metody splácení tolik neznám.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#5 02. 12. 2025 07:44 — Editoval surovec (02. 12. 2025 07:47)

surovec

Ne, tak to není. Dle aktuálních úrokových sazeb se vypočítá splátka, která platí během fixační doby. Po jejím uplynutí se dle aktuálních úrokových sazeb vypočítá nová splátka na zbytek dluhu a zbylou dobu (pokud se obě strany nedomluví na nějaké změně podmínek). V tomto případě by po pěti letech zbyl dluh 4 120 000 a kdyby, kdyby, kdyby byla v té době sazba 3 %, tak by se vypočítala nová splátka pro úvěr na 25 let z těch 4 120 000. Ale protože nikdo neví, jaká bude sazba za 5 let, tak to nelze zohlednit a nemá to vliv na výpočet prvotní splátky.
Mimochodem, tyto věci se dnes v rámci RVP učí již na středních školách.

#6 02. 12. 2025 09:10

MichalAld
Moderátor

No ale podle čeho se vypočítá ta splátka (splátka jistiny) ? Úrok je jasný, ten se musí zaplatit vždycky, každý měsíc (takže se počítá měsíčně, jestli tomu rozumím).
Ale jistina? I já jsem zažil, že se to dá dělat více způsoby.
Pro obyč. lidi se zpravidla použije způsob, aby byla celková výše splátky pořád stejná (tj. splátka jistiny + úrok je pořád to samé.)
Ale pro firmy se zase zpravidla používá že je konstantní výše splátky jistiny, a úrok se platí jaký zrovna je.
A dá se v principu udělat cokoliv mezi tím.
...
Když by se řeklo, že splátka v prvním období by se vypočítala tak, aby se to za 30 let zaplatilo i s úrokem 4.9%, tak to smysl dává. Jenže to řečeno není, a obecně může být splátka vyšší i nižší než toto. Ať už bude splátka v prvím období jakákoliv, stejně bude vždycky existovat způsob, jak to v tom druhém období splatit.
Mě to smysl teda nedává.

#7 02. 12. 2025 09:12

MichalAld
Moderátor

check_drummer napsal(a):

↑ MichalAld:
Možná je to "pravidlo" takové, aby se to stihlo splatit přesně za 30 let. Tedy postup jak namíchat splátku úroku a jistiny, aby s těmi procenty se to splatilo za 30 let. Ale taky různé metody splácení tolik neznám.

Ale i tak to není jednoznačné. Jak už jsem napsal - ať už splatíš v tom prvním období kolik chceš, stejně bude existovat způsob, jak to v tom druhém období dosplácet. I kdybys neplatil prvních 5 let vůbec nic, stejně se to pak bude dát za těch zbylých 25 let splatit.

#8 02. 12. 2025 10:22

surovec

↑ MichalAld:
Pokud někdo přijde do banky a chce to na 30 let, pak jde prakticky jistě o soukromou hypotéku. V takovém případě se splátka vypočte vždy tak, aby byla konstantní po celou dobu splácení (geometrická posloupnost). Ta se platí po dobu fixace a po jejím skončení se postupuje, jako by se začínalo od znovu podle aktuálních parametrů.
U jednotlivých splátek se pak samozřejmě zvyšuje poměr mezi splátkou půjčky a splátkou úroku.

#9 02. 12. 2025 14:31

check_drummer
Reputace:   106 

↑ surovec:
Je tedy potřeba aby autor dotazu potvrdil, že tyto skryté předpoklady jsou pravdivé. Často se stává, že učebnicové příklady neodpovídají realitě.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí