Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mám problém s pochopením tohoto příkladu:
Je dána krychle [mathjax]ABCDA_{1}B_{1}C_{1}D_{1}[/mathjax]. Bod [mathjax]U[/mathjax] je střed hrany [mathjax]A_{1}D_{1}[/mathjax], bod [mathjax]V[/mathjax] je střed hrany [mathjax]C_{1}D_{1}[/mathjax]. Je potřeba určit, zda body [mathjax]A, C, U, V[/mathjax] leží v jedné rovině.
Mně se zdálo, že ne, protože body [mathjax]A[/mathjax] a [mathjax]C[/mathjax] leží v rovině [mathjax]ACD[/mathjax], zatímco body U a V leží v rovině [mathjax]A_{1}C_{1}D_{1}[/mathjax]. Podle výsledků ale má být "ano". Proč?
(Samozřejmě, že jde o to vyřešit úlohu bez použití analytické geometrie. S ní by to bylo velmi jednoduché.)

↑ Pavel Apuchtín:
Já si také myslím, že ano. Zkuste to pomocí vektorů.
Uvažujme rovinu AUC, ověřme, že je tam také vektor AV.

↑ Richard Tuček:
Jasně, teď jsem spočítal, že odpověď je ano. Já chápu tu algebraickou cestu. Já jsem se ptal spíše na to, zda není způsob, jak to vyřešit čistě geometricky, bez výpočtů.

↑ Pavel Apuchtín:
přímky určené úsečkami AC a UV jsou rovnoběžné.
Pak platí toto: Jestliže leží v rovině přímka p a přímka q je s ní rovnoběžná a má s rovinou společný bod, pak také leží celá v rovině

↑ Richard Tuček:
Moc děkuji, ale to je právě ten problém: jak jste přišel na to, že přímky AC a UV nejsou mimoběžné, ale že jsou rovnoběžné? Protože přece mimoběžky a rovnoběžky mohou vypadat stejně, pokud je kreslíme na papír. To je právě pro mě velmi těžké: rozlišit, zda se jedná o mimoběžky, nebo o rovnoběžky (resp. různoběžky). Poradil byste, jak to geometricky rozlišit?
Předem děkuji.

↑ Pavel Apuchtín:
Stačí určit směrové vektory.
dále: Přímka určená body AC je rovnoběžná s přímkou A1C1, ta je rovnoběžná s přímkou UV.
Relace rovnoběžnosti je reflexivní, symetrická, tranzitivní.