Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2025 12:54

kastanek
Škola: G
Pozice: student
Reputace:   

Statistické rozdělení

Ahoj, mám naměřená reálná data výkonnosti v atletické disciplíně, viz obrázek. Vztahuje se k tomuto statistickému rozdělení nějaké konkrétní rozdělení pravděpodobnosti? A pokud ne standardně, tak jaké rozdělení by proložené křivce nejlépe odpovídalo?
https://i.ibb.co/vvgf9BY9/Schr-nka-12-18-2025-02.jpg

#2 18. 12. 2025 16:11

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Statistické rozdělení

↑ kastanek:
Zkusil bych Normální či Binomické rozdělení.
Záleží na tom, zda-li je ten číselný údaj diskrétní nebo spojitý.

#3 18. 12. 2025 19:37

check_drummer
Reputace:   106 

↑ kastanek:
Ahoj, asi bys to měl specifikovat přesněji. Co znamená "vztahuje se"?
A odpověď na poslední otázku je jasná - je to přesně to rozdělení, které odpovídá tomu grafu. Pokud tě taková odpověď neuspokojí, měl bys lépe formulovat otázku.

A co je nejdůležitější - měl bys říct o jakou disciplínu se jedná. Protože i kdyby ta data "náhodou" vyšla podobná normálnímu rouzdělení, ale z principu by to normální rozdělení být nemohlo, tak to lze poznat jen tak, že víme, jak ta data vznikla.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 18. 12. 2025 21:36

kastanek
Škola: G
Pozice: student
Reputace:   

↑ check_drummer:
1) "Vztahuje se" jsem myslel např. vztahy:
- v jednom konkrétním pokusu je pravděpodobnost p, pak pravděpodobnost k úspěchů v n pokusech => binomické
- v daném časovém úseku dojde průměrně k n událostem, jaká je pravděpodobnost, že dojde ke k těmto událostem => Poissonovo rozdělení
atd.
2) nejasně jsem se vyjádřil, myslel jsem nějaké "běžné" rozdělení, které by to nejlépe aproximovalo.
3) MYslím, že to normální rozdělení není, je to vychýlené do strany, obdobně to vychází i u jiných disciplín.

Abych to přesněji popsal, jde o variantu skoku, směrem doprava na vodorovné ose lineárně narůstá dosažená vzdálenost (resp. body), výška sloupce udává, kolik závodníků z poměrně reprezentativního vzorku 1000 pokusů dosáhlo daného výkonu.

Zápatí