Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, narazil jsem na jeden problém, troufám si říci chybu, a rád bych měl od vás potvrzení. Zadání je, že je funkce f: y = x^2 + 1 s definičním oborem D(f) = <-3;2). Na základě toho se má odvodit obor hodnot H(f). Mně vyšlo, že by to mělo být jako H(f) = <1;10>, tedy včetně krajních bodů. Výsledek však tvrdí, že by to mělo vyjít jako H(f) = <1;10). Dost mě to mate a zaráží. Děkuji za odpovědi.

↑ Dreambreaker:
Vyplatí se načrtnout si graf, z grafu bude obor hodnot zřejmý.
Já také mnohdy nevidím hned obor hodnot funkce.

Díky za reakce. Házel jsem si to do online grafů, ale šlo mi o nějakou živou odpověď :)

y´=2x=0[mathjax]\Rightarrow [/mathjax]x=0, y(0)=1 MIN
y(-3)=10 MAX
y(2)=5
Úplne stačí graf, ako tu už zaznelo, ani netreba veľmi rozmýšľať, len problematike rozumieť.
Graf funkcie y=x^2 je predsa základný, známy - neviem, načo hľadať grafy na nete...
Je to parabola otočená nahor, vrchol v bode [0;0].
Graf danej funkcie vyzerá rovnako, len je posunutý smerom nahor o hodnotu 1 (každá súradnica y bodov grafu sa podľa zadania zväčší o 1, čím sa celý graf posunie o 1 smerom nahor v smere osi y).
Sú to úplne základné veci predsa...

Mně šlo jenom o potvrzení, protože jsem doteď nebyl zvyklý nebo spíše znalý těch parametrů, když se určuje právě na jen části intervalu funkce.
↑ MichalAld:
:-)
Ahoj.
Poznáme - keď chceme...