Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 Včera 10:09

surovec
Reputace:   25 

Vzájemná poloha rovin ve 4D

Jaké jsou možné vzájemné polohy dvou rovin ve 4D? Včetně postupu výpočtu a zdůvodnění, proč je to tak, ideálně pomocí středoškolské matematiky + maximálně hodnost a determinant matice (na gymnáziích se dělá v seminářích).
Jen taková úloha na zamyšlení, když je tu tak mrtvo - kvůli AI, která zrovna tuto úlohu řeší špatně.

#2 Včera 17:45

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   20 
Web

Re: Vzájemná poloha rovin ve 4D

↑ surovec:
Myslím, že ve 4 rozměrném prostoru mohou být roviny také mimoběžné.
Představit si to ovšem neumím.

#3 Včera 20:03

check_drummer
Reputace:   106 

↑ surovec:
Myslím že je záslužné dávat sem úlohy, se kterými má Ai problémy. Jednak ukázat meze AI a jednak ukázat, že člověk bude doufejme vždy o krok napřed.... A pak také to, že takové úlohy jsou zpravidla zajímavé...

Je ale otázka jak to uchopit - jaké různé typy rovin uvažovat - třeba ta mimoběžnost - chtělo by se říct, že pokud to budeme brát tak, že jako jeden typ budeme považopvat to, že dvě roviny jsou dijunktní, tak rovnoběžnost a mimoběžnost jsou stejný typ ... tedy co vše chcme rozlišovat? Tvar průniku rovin? nebo i stejný / různý směr normálového vektoru těch rovin? Nebo ještě nějaké další členění?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 Dnes 07:39 — Editoval surovec (Dnes 07:55)

surovec

↑ check_drummer:
Jde mi o klasifikaci kvalitativně rozdílných poloh. U přímek ve 3D jsou bez průniku rovnoběžky i mimoběžky, ale přesto jde o rozdílné situace, které je třeba rozlišit (v tomto případě lineární závislostí směrových vektorů).
Nechci to víc rozvádět, abych neovlivnil vaše myšlenkové toky. Některé situace jsou zřejmé (i to, jak je identifikovat), jiné už tak jasné nejsou (včetně toho, jak je identifikovat).
Mimochodem, mluvit ve 4D o normálovém vektoru roviny je trochu ošemetné (i těch jednotkových je nekonečně mnoho).

#5 Dnes 09:47 — Editoval MichalAld (Dnes 10:00)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Představit si 4d prostor je těžké (no, spíš nemožné) ale můžeme si představit 3d+t časoprostor. A když tu tedy bude jedna z těch rovin dneska a druhá zítra, těžko budou mít nějaký průsečík.
I když - kdybychom to vzali do důsledku, museli bychom na to koukat “relativistickým pohledem” , protože to co jsem popsal jsou jen roviny v prostoru kolmém na časovou osu. Ale ony mohou být i roviny jež jsou k ose času nakloněné.

#6 Dnes 10:11

check_drummer

↑ MichalAld:
Asi je lepší se na to dívat bez nějaké intervpretace, jako množiny čtveřic s jistými vlastnostmi.... Tak potom můžeš zkoumat i vyšší dimenze.

#7 Dnes 10:13 — Editoval check_drummer (Dnes 10:22)

check_drummer

Zkusím takto:

#8 Dnes 10:47

surovec

↑ check_drummer:
To jsem si zpočátku myslel taky.
1) Totožné - mají nekonečně mnoho společných bodů, matice rovnic má hodnost 2.
2) Různoběžné, průnikem je přímka - mají nekonečně mnoho společných bodů, matice rovnic má hodnost 3.
3) Nerovnoběžné, průnikem je jeden bod - jeden společný bod.
4) Rovnoběžné neidentické - průnik je prázdná množina, matice má hodnost < 4 (musí být 2?)
5) Nerovnoběžné bez průniku - tato možnost podle mě nemůže nastat, to je vlastně důvod, proč jsem sem tuto úlohu dal, co myslíte?

#9 Dnes 11:06

MichalAld
Moderátor

"5) Nerovnoběžné bez průniku - tato možnost podle mě nemůže nastat, to je vlastně důvod, proč jsem sem tuto úlohu dal, co myslíte?"
Tohle mi přijde přirozené, spíš si nedokážu představit tu variantu s jedním společným bodem.

Ve 4D můžeme mmch řešit i sofistikovanější varianty, jako třeba vzájemný vztah prostoru a roviny...

#10 Dnes 11:09

MichalAld
Moderátor

Neexistuje náhodou více variant těch rovnoběžností? Jako že třeba odskočené v jedné dimenzi a nebo ve dvou dimenzích?

#11 Dnes 11:37

check_drummer

↑ surovec:
Nerovnoběžné bez průniku: Co třeba roviny tvaru (0,p,q,0) a (1,0,r,s)

#12 Dnes 11:40

check_drummer

↑ MichalAld:
To je nejspíš to co popisuju jako existenci lineárně závisých vektorů v každé z rovin - to by se dalo nazvat "slabá rovnoběžnost". Ale zase u té slabé rovnoběžnosti se klidně roviny můžou protnout v jedné přímce.

#13 Dnes 14:11

surovec

↑ MichalAld:
↑ check_drummer:
Výborné poznámky, přesně o tohle mi šlo, cítil jsem tam nějakou mezeru ve svých úvahách a tohle ji asi vyplní, jen si to ještě ujasním z početního hlediska (hodnost maticea atd.).

Zápatí