Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
tak tady mám ještě jeden... nějak ztrácím naději...
zkoušela jsem substituci
, ale nějak se mi nedaří to zdiferencovat... takže jsem asi zakletá... a mohl by mi někdo při té příležitosti vysvětlit, jak se tam pak dosazují ty hodnoty integrálu?
↑ simonaj1:
Ahoj, zkousel sem to pocitat, a trochu sem vypocital, dal nevim dosazeni mezi, musi se prepocitat za x dosadit mez a za t vyjde, jen to neumim dale doupravit
ta substituce moc nepomuze, a on ten integral navic nepatri mezi trivialni.
viz wolfram alpha
↑ kaja(z_hajovny): moc moc se omlouvám za chybu v zadání, ve jmenovateli má být x^3
↑ simonaj1: zkusila jsem ten opravený integrál zadat do wolframu a ten již vyjde dobře ![kopírovat do textarea $\frac{2}{3}[arcsin\sqrt{x^3}]_0^1$](/mathtex/a2/a20bc68e740a1ba5884dc873316e31fc.gif)
takže, můžete prosím jen někdo poradit, jak tam dosadit ty meze?

Pokud se ti po substituci nechce meze přepočítávat pro novou proměnnou, stačí dokončit výpočet primitivní funkce (s původní proměnnou-x) a dosadit meze sem. Jestli chceš mít jistotu, že se během počítání nezamotáš, tak můžeš nejdřív spočítat neurčitý integrál a meze dosadit až na konci... V tomto příkladě vyjdou meze stejně pro původní proměnnou i po substituci, protože
a
Jinak spousta řešených příkladů je tady (urč.int. až dole):
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … obsah.html
EDIT: Možná jsem to špatně pochopil :-) Jestli se ptáš na to, jak dosadit tahle konkrétní čísla, tak![kopírovat do textarea $\frac23[\arcsin(sqrt{x^3})]_0^1 = \frac23[\arcsin(sqrt{1^3})-\arcsin(sqrt{0^3})]=\frac23(\frac\pi2-0)=\frac\pi3$](/mathtex/a1/a1f4265ebed0d7f3aa8b781d5af29652.gif)
Stránky: 1