Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ dex:Stačí zintegrovat (dostaneme
), sečíst (použijeme vzorec pro geometrickou řadu) a nakonec zderivovat.
↑ stenly:
Cením si tvoju snahu, ale oveľa efektívnejšie by bolo keby si už síce vyriešený, príklad riešil tu. Existuje tu [img] obrázek [/img ] takže sa tu dajú prezerať aj obrázky a neoberieme ostatných účastníkov o pohľad na riešenie. Okrem toho predídeme chybám v riešení, vždy je lepšie keď sa vyjadria viacerí (týmto nepodceňujem tvoje vedomosti, ale aj majster tesár sa niekedy utne :-)

Rumburak napsal(a):
Výpočet předpokládá, že -1 < x < 1 .
Je to opravdu nutné? Pokud bereme mocninnou řadu analyticky (jako zobrazení z reálných do reálných čísel), pak jistě. Ale pokud se na mocninnou řadu díváme algebraicky (jako na term), pak by tam podle mě ten předpoklad být nemusel.
↑ Kondr:
Mně je bližší ten analytický přístup. To s tím termem mi není moc jasné, přesněji: neumím si představit, jak by se bez splnění předpokladu -1 < x < 1
dokazovalo, že levá strana výpočtu se rovná pravé straně. Tato moje nejasnost ale možná plyne z toho, že mi chybí nějaká důležitá znalost z algebry...
EDIT. Domýšlím se, že ten pohled "přes termy" znamená nespecifikovat podmínku -1 < x < 1 explicite , ale vyčíst ji z úlohy (?)

↑ Rumburak:Na mocniné řady se můžeme dívat jako na posloupnosti reálných čísel, přičemž sčítání provádíme po složkách a násobení jako
. Rovněž derivaci definujeme formálně -- řekneme, jak má měnit koeficienty. Symbol x přitom ztotožňujeme s řadou 0,1,0,0,.... a neřešíme, co za něj dosadit.
Alespoň tak nějak jsem pochopil článek http://en.wikipedia.org/wiki/Formal_power_series