Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2009 23:40 — Editoval kaja.marik (20. 01. 2009 23:42)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

dalsi integral - pro vlastniky Maple, Mathematicy, Derivu

Preji pekny den, zajimalo by me, jestli nektery program uvedeny v nazvu umi udelat substituci v integralu
$\int (\frac 1x+\cos x)e^{\sin x+\ln x}dx$

nebo
$\int (\cos x-\sin x)e^{\sin x+\cos x}dx$

Vzdy se substituuje argument exponencialni funkce, integral je celkem snadny, jde spocitat i z hlavy, ale me by zajimalo, jestli se da pouzit v uvedenych programech odpovidajici prikaz na substituci v neurcitem integralu.

Maxima zhavaruje, pravdepodobne na tom, ze z rovnice sin(x)+ln(x)=t neumi vyjadrit x. Integral jako takovy pochopitelne spocita. Je na tom Maple nebo Mathematica s tou substituci lepe?

#2 08. 08. 2009 03:14

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: dalsi integral - pro vlastniky Maple, Mathematicy, Derivu

↑ kaja.marik:Když jsem se konečně rozhoupal nainstalovat Mathematicu 5.2, tak jsem si vzpoměl na toto téma. Nicméně jsem ani na webu nenašel návod, jak v ní dělat substituci. Integrál spočítá bez problémů. Pokud bys věděl o nějakém návodu na integraci v mathematice, budu rád.
V maple 7 (na FI MUNI) to zvládá balík student (integrál lze počítat bez něj, substituci ne).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 08. 08. 2009 12:42 — Editoval Marian (08. 08. 2009 12:42)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: dalsi integral - pro vlastniky Maple, Mathematicy, Derivu

↑ Kondr:
Možná ti pomůže toto, ale blíže jsem to nestudoval, protože Mathematicu nevlastním.

↑ kaja.marik:
Maple 9.5 dává odpověď s balíkem student, pokud píši u druhého

Code:

>with(Student[Calculus1]):
 infolevel[Student[Calculus1]] := 1:

>i:=Int((cos(x)-sin(x))*exp(sin(x)+cos(x)),x);

>Rule[change, u=sin(x)+cos(x)](i);

První nedává tímto způsobem žádnou použitenou odpověď (křičí při řešení rovnice - RootOf...). Maple 12 jsem nezkoušel, možná je tam situace jiná. Dám vědět, až zapnu notebook.

Zápatí