Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Preji pekny den, zajimalo by me, jestli nektery program uvedeny v nazvu umi udelat substituci v integralu
nebo
Vzdy se substituuje argument exponencialni funkce, integral je celkem snadny, jde spocitat i z hlavy, ale me by zajimalo, jestli se da pouzit v uvedenych programech odpovidajici prikaz na substituci v neurcitem integralu.
Maxima zhavaruje, pravdepodobne na tom, ze z rovnice sin(x)+ln(x)=t neumi vyjadrit x. Integral jako takovy pochopitelne spocita. Je na tom Maple nebo Mathematica s tou substituci lepe?
↑ kaja.marik:Když jsem se konečně rozhoupal nainstalovat Mathematicu 5.2, tak jsem si vzpoměl na toto téma. Nicméně jsem ani na webu nenašel návod, jak v ní dělat substituci. Integrál spočítá bez problémů. Pokud bys věděl o nějakém návodu na integraci v mathematice, budu rád.
V maple 7 (na FI MUNI) to zvládá balík student (integrál lze počítat bez něj, substituci ne).
↑ Kondr:
Možná ti pomůže toto, ale blíže jsem to nestudoval, protože Mathematicu nevlastním.
↑ kaja.marik:
Maple 9.5 dává odpověď s balíkem student, pokud píši u druhého
>with(Student[Calculus1]): infolevel[Student[Calculus1]] := 1: >i:=Int((cos(x)-sin(x))*exp(sin(x)+cos(x)),x); >Rule[change, u=sin(x)+cos(x)](i);
První nedává tímto způsobem žádnou použitenou odpověď (křičí při řešení rovnice - RootOf...). Maple 12 jsem nezkoušel, možná je tam situace jiná. Dám vědět, až zapnu notebook.
Stránky: 1