Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosila bych o pomoc:
mám zadání - odmocniny upravte na mocniny s racionálním mocnitelem a získaný výraz zjednodušte
a) na racionální mocninu a
b) na výraz (popř.lomený výraz) s jedinou odmocninou.
Jakou podmínku musí splňovat a?![kopírovat do textarea $\sqrt[11]{\frac{\sqrt{a*\sqrt[3]{a^2 }}}{a*\sqrt[5]{a}}}$](/mathtex/cf/cf5f1721164a183785f9dcb9eb6548bd.gif)
vyšlo mi za b)
( podle kontroly na stránkách www.wolframalpha.com to mám dobře
Chci se zeptat racionální mocnina - to znamená
a to je ta odpověď a)??
A taky bych se chtěla zeptat, jestli jsem správně vyřešila slovní úlohu:
Pracovník B má mzdu 13500 Kč, což je o 50 % větší částka, než je mzda pracovníka A. Pracovník C má mzdu o 20% nižší než je průměrná mzda pracovníků A a B. Jakou mzdu mají jednotliví pracovníci A,B,C a jaká je průměrná mzda všech tří pracovníků?
Vyšlo mi to takto:
Mzdy:
A - 6750 Kč
B - 13500 Kč
C - 8100 Kč
Průměrná mzda A,B,C = 9450 Kč
Mám to dobře??
Předem dík.

↑ Katarina:
Podle mne máš tu slovní úlohu špatně. Mě vychází:
A = 9000
B= 13500
C= 9000
P =10500
Označím mzdu pracovníka A jako x pak platí:
(dle zadání má pracovník B o 50 % vyšší mzdu než A)
Mzda pracovníka C je o 20 % nižší než průměrná mzda pracovníků A a B tedy:
Průměrná mzda pracovníku A B C je:
↑ Cheop: Aha, já jsem to udělala tak, že jsem vydělila 13500 dvěma, když je tam rozdíl padesát procent.
Podle tebe už vidím svoji chybu - já jsem 13500 měla vyděli 3 a výsledek 4500 Kč je těch 50% a 9000 je 100% mzda pracovníka A.
Děkuji.
Ahoj, mohla bych se vrátit ještě k tomu výrazu?? Já pořád nechápu tu racionální mocninu, zkoušela jsem to hledat a myslím si že ta moje verze je špatně, že by to nemělo být a na minus 1/30, ale spíš 1/a na 1/30, ale i to mi připadá divný :-(!!!
Můžete mi prosím poradit??? Děkuji.

↑ Katarina:
Racionální číslo je ve tvaru
, kde
je celé číslo a
číslo přirozené. Máš to tedy správně.
Navíc je po tobě žádaná mocnina
, ne mocnina
.