Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ miminacek:
Pro jistotu - co je "naše konstanta"?
odsud vyjádříme l
, odsud vyjádříme a. Výrazy pro a, l dosadíme do vzorce 
za
muzeme dosadi vyraz s E, G.
Už OK?
↑ miminacek:
tak zdravim dofal jsem si marně vyšli mi takovy akorat haus numera...popř mohli bychom si to třeba zjednodušt takle?
nevim no a pak jsem si tam zkusil zakomponovat hookuv zákon když budem znát aj napětí ve směu je to možne že ano?
↑ miminacek:
Zdravím,
záleží na tom, co je účelem našeho zjednodušování. Abych nějak zdůvodnila poslouchání této kolekce, tak:
zde je souhrn všech vzorců, co už jsme odvodili a použili:
(a - strana čtverce v základně kvadru, který budeme natahovat, l - rozměr, v jehož směru natahujeme)
Hooke zákon: 
relativní prodloužení podélné:
, relativní zkrácení: 
zkrácení příčné: 
modul pružnosti: 
relativní změna objemu:
teď budeme dosazovat:

Snad tak (ještě překontroluji jednotky) a pokud jsem se nespletla v nějaké úpravě. Je to, co bylo v plánu - nebo bylo potřeba něco jiného?
--------------
В данном случае бездельничаю, жуть.....что единственное счастье - это труд.....tradičně: текст
↑ miminacek:
Pokud se hranol namáhá táhem ve směru délky, tak to je pořad jednoosý tah (sice máme uvažovat, že mezi jednotlivými vrstvami hranolu muže docházet ke smyku, ale to vyřeší tak, že do výpočtu můžeme dostat G (jako odvozený vztah, který už jsme prováděli).
My ↑ jelena:máme výpočet relativní změny objemu, v absolutní změně objemu V-V_0 zůstane a_0, l_0 (ale to je snad jasné).
Pokud máš konkrétní zadání, tak ho píš, prosím, celé. Ale pokud to jsou doplňující úvahy nad problémem, tak v pořádku.
Stačí takto?
no měl jsem tu typ....ocelový tvaru hranolu délky Lo s příčnými hranami Ao ...je namáhán tahovým napětím ve směru délky a spočtnout změnu objemu protažením..tak to se dá použit tento postup ne nebo tam je vlastně asi jiný typ namahaní?
↑ miminacek:
Já velmi doufám, že se to počíta tak, jak navrhuji (jednoosý tah) - ale pokud si myslíš, že je tam jiný týp namáhání, tak to zkus navrhnout a zdůvodnit.
Ještě pro pořádek, nenamáháme táhovým napětím, ale táhovou silou, v důsledku působení které v průřezu vzníká napětí.
OK?
↑↑ miminacek:
cau odkud jsi ??? nechodis ty na hasickou v ostrave?
↑ miminacek:
Dekuji, ať se vede.