Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak.. Opravila jsem svoje chyby, a tak prosím dotyčné matematiky o zkontrolování, příp. přepočítání :)
Řešení je zde :

Vypadá to v pořádku.
Mám dvě otázky:
1) Víš, jak vypadají grafy prvních dvou funkcí?
2) Dokázala bys odhadnout u složitějších funkcí (jako je 6 a 9) rovnou, zda sou sudé/liché?
---
Hezký večer.
↑ halogan:
Mnom u té jedničky by to byla asi... přímka, která by šla úhlopříčně nulou řekla bych...
Trojka by vypadala nějak obdobně...
A u těch složitějším funkcí to nevim, vím že mocninou funkci můžu + - hádat rovnou, tedy pokud je stejně jednoduchá jako 1 a 3, ale teda ty složitější bych si moc netroufala.

↑ Nolaki:
Trojka (podle několika bodů to uvidíš) bude hyperbola.
Jinak k těm složitějším, z hlavy několik rad:
1) Pokud jsou všude sudé mocniny, bude funkce sudá, protože se (-x)^n umocní vždy na x^n
2) Pokud máme neznámou umocněnou na lichou mocninu a nějaký absolutní člen přičítaný/odečítaný (např.
), tak funkce nemůže být ani sudá, ani lichá, protože měníme znaménko u neznámé, ale absolutní člen ovlivnit nemůžeme. To platí samozřejmě u polynomů jako
, kde
je absolutní člen - reálné číslo. Vidíš, že v polynomu máme alespoň jednu lichou mocninu a abs. člen, a to je problém.
Je toho více, snad tohle pomůže.
↑ halogan:
No to si piš že pomůže, paráda, díky moc :)
Já si na to pamatuji taková hezká intuitivní pravidla:
sudá krát sudá = sudá
sudá krát lichá = lichá
lichá krát lichá = sudá
Totéž pro dělení. Je to totéž jako u sčítání (a odečítání) celých čísel.
Odkud asi vzešla označení sudá, lichá funkce?
Zdravím vás a děkuji za potěšující přístup k přípravě na přezkoušení, moc přeji, ať vše se podaří.
↑ Olin:
neměla jsem čas na hlubší rozbor vzniku pojmu - http://jeff560.tripod.com/e.html (dole na str., také vyhledavaci abeceda je dole, pojem "odd" je mladší) ale pozkoumám přiležitostně.
----------------
OT :-) název tématu se mi asociuje s pořadem mé favorizované TV, asi rozšířime nabídku mistních již tradičních hudebních pořadů. Pozdrav :-)
ahoj, jaká bude funkce y=arcsin(sinx) ? když jsem si ji nakreslila (jestli teda dobře), tak mi vyšla lichá, podle klíče má být lichá, ale podle pravidla lichá * lichá by měla být prý sudá... tak kdo víte, řekněte, prosím. děkuju. :-X :)
Stránky: 1