Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj vsichni, pri studiu simplexove metody ze skript pana Rohna z MFF jsem si zvykl pouzivat nasledujici terminologii pro pojmenovavani pomocnych promennych:
"pridatna promenna" - promenna ktera je prictena/odectena od levych stran omezujicich nerovnosti tak aby vznikli rovnosti
"umela promenna" - promenna ktera je prictena tak aby vznikla v simplexove tabulce jednotkova baze (pokud uz nevznikne pridanim pridatnych)
Nyni jsem se ocitl v situaci, kdy mam vyprodukovat kus textu v anglictine, hledam ekvivalenty uvedenych terminu v odbornych textech, narazil jsem ale na mensi problem ony "pridatne promenne" se totiz deli na tzv "surplus" a "slack" variables v zavislosti na tom zda byla promenna pritecna/odectena aby odstranila nerovnost mensi/vetsi. Takto rozdelovat se mi ale nehodi, poradite mi prosim vas nekdo kdo se v terminologie orientujete vhodny nazev pro ony "pridatne promenne" psat vsude v textu surplus and slack variables je na palici, dekuji mnohokrat