Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Narazil jsem na následující slovní úlohu a nemůžu přijít na její řešení.
Baví se spolužák se spolužačkou: Chlapec povídá: Jsem rád, že mám ve třídě 4x víc spolužáků než spolužaček, alespoń mám s kým hrát fotbal. Děvče mu na to odpoví: Jsem také ráda, že mám ve třídě 5x víc spolužáků než spolužaček, alespoň se vždy najde někdo, kdo mi pomůže odnést tašku. Kolik je chalpců a kolik je děvčat ve třídě?
Pokusil jsem se to řešit takto:
x...počet chlapců
y...počet děvčat
x - 1 = 4y (hovoří chlapec)
x = 5y - 1 (hovoří dívka)
-------------
5y - 1 = 4y + 1
5y = 4y + 2
y = 2
x - 1 = 4 * 2
x = 9
Ovšem 9 chlapců a 2 děvčata je špatný výsledek. Nic jiného mě bohužel nenapadá, přijde mi, že ty rovnice mám napsané dobře, ale výsledek napovídá, že někde dělám chybu. Prosil bych o nějaké popostrčení, nápovědu.
Děkuji.
↑ tzuio:chlapcov nech je x dievčat y potom má chlapec x-1 spolužiakov a y spolužiačok a dievča má x spolužiakov a y-1 spolužiačok preto podľa ich rozhovoru je
porovnaním obidvoch x dostaneme
chlapcov je tam 25
a dievčat 6 chlapec má 24 spolužiakov a 6 spolužiačok a dievča má 25 spolužiakov a 5 spolužiačok