Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ta homogenni rce je O.K., u te nehomogenni se zrejme snazite o variaci konstanty coz neni v zadani. Hledal bych reseni ve tvaru
kde a je konstanta. Melo by vyjit a=3/9

↑ linc:Využijeme větu, že "pokud má diferenciální rovnice pěknou pravou stranu, má i pěkné řešení". A Kája aplikoval tuto větu na tvůj konkrétní příklad -- při značení z odkazu
,
,
,
.
EDIT: konstanty upraveny.
zkuste MAW
jenom musite pouzit nezavislou promennou x (misto t) a y (misto vaseho x)
prepinac si prepnete na metodu neurcitych koeficientu
b) to jsou ty funkce, jejich linearni kombinace je obecne reseni asociovane homogenni rovnice
d) sectu obecne reseni asociovane homogenni rovnice a partikularni reseni nemohogenni rovnice.
tj. 

↑ linc:Definice fundamentálního systému je v odkazovaném článku na wiki. Ve tvém případě jej tvoří funkce
a
.
Bod d) odpovídá větě z dokumentu vygenerovaného mawem
MAW napsal(a):
3. Celkem Obecné řešení je součtem partikulárního řešení získaného z (2) a obecného řešení
asociované homogenní rovnice, získaného v první části výpočtu.
EDIT: ↑ kaja(z_hajovny):Zdravím. Trvalo mi to déle, bo jsem se kochal vysvětlením, které mi vygeneroval MAW. Skoro není poznat, že to nepsal člověk. Dobrá práce :o)
↑ Kondr:
Taky zdravim. Do Brna :)
Dekuji. Mel jsem nedavno mel v ruce seminarky jedne soukrome skoly a divil jsem se, kolik prikladu na prubeh funkce, Tayloruv polynom apod tam bylo jenom opsano z MAWu. Treba u prubehu to slo poznat, protoze upravy derivace vypadaly dost neprirozene. A pak uz se to vezlo... Takze takovy offtopic komentar rozhodne potesi :)
Stránky: 1