Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2009 18:03

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

tg y

mám v učebnici vzorové řešení jednoho příkladu a hned po pár krocích nevím kde se vzalo tg y

Mám na 13 m vysokém podstavci sochu vysokou 10 m koukám na ní tak, že oči jsou 5 m  vysoko nad zemí a mám určit vzdálenost, ze které bych měla koukat, aby byl zorný úhel maximální.
http://forum.matweb.cz/upload/1250783714-obrďż˝zek.JPG k tomu je zde napsáno
$b>a$
dále pro označení úhlu budu používat $<$ ten oblouček přes to, si prostě představte:-)
$<y=<ACB=<SCB-<SCA$
$tg<SCB=\frac{b}{x}$, $tg<SCA=\frac{a}{x}$

$tgy=\left|{\frac{\frac{b}{x}-\frac{a}{x}}{1+\frac{b}{x}.\frac{a}{x}}}\right|$ no a tady jsem se prostě totálně ztratila, vůbec nevím jak to tam dosadili:-(

#2 20. 08. 2009 18:26 — Editoval Kondr (20. 08. 2009 18:27)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: tg y

↑ simonaj1:Víme že $tg(u-v)=\frac{sin(u-v)}{cos(u-v)}=\frac{sin(u)cos(v)-cos(u)sin(v)}{cos(u)cos(v)+sin(u)sin(v)}= \frac{tg(u)-tg(v)}{1+tg(u)tg(v)}$ (poslední krok je trochu trikový, ale když si ty tg rozepíšeš jako sin/cos, tak uvidíš, že jsme jen krátili $cos(u)cos(v)$. No a my tenhle vzorec používáme pro $tg(u)=b/x$, $tg(v)=a/x$.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 20. 08. 2009 18:38

simonaj1
Reputace:   

↑ Kondr: děkuji, jestli se nepletu je tam použito tangetové věty $\frac{a-b}{a+b}$ ale ještě dotaz k tomu cos napsal... mohl bys nějak polopatě rozepsat jak se ze $sin(u-v)$ stane $sin(u)cos(v)-cos(u)sin(v)$ ? a pro cos(u-v) také...

#4 20. 08. 2009 18:52

simonaj1
Reputace:   

tak už nemusíš... našla jsem... je to funkce součtu argumentů.... ať žijí tabulky pro SŠ:-)

#5 20. 08. 2009 20:29

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ simonaj1:Jo, to jsou součtové vzorce. Některé je dobré si pamatovat, třeba sin(u+v) a cos(u+v). Ostatní odvodíš: sin(u-v)=sin(u+(-v)), s využitím sudosti cosinu a lichosti sinu už vypadne co potřebuješ. Případně se tyto vzorce dají odvodit z Moivreovy věty.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí