Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 08. 2009 18:10

miminacek
Reputace:   

kmity

ahoj,dlouho to netrvalo a mám tu problem....předem děkuji za každou pomoc cením si vašich rad
částice kmitá s uhlovou frekvencí w= 4 rad/s. V čase To=0s má výchylka částice z rovnovážné polohy velikost u(To)=0,25m,velikost rychlosti je v(To)=1m/s.určete velikost výchylky částice v okamžiku t=2,4

vím že mám vychazet z rovnice U(t)=A*sin(w*t+ fí)
a ted nevím jestli mám dopočítat uhel fí? a jestli bych měl vychazet z rovnosti vychylky a rychlosti(získám derivací)  U(To)=v(To)

#2 17. 08. 2009 18:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: kmity

↑ miminacek:

Zdravím,

Ano - máš dopočitat úhel $\varphi$. Rychlost ziskaš derivaci funkce pro vychylku - také spravně. Budou dvě rovnice (pro vychylku v čase t_0 a pro rychlost v čase t_0) a dve nezname - maximální vychylka A a uhel $\varphi$. Řešiš tedy soustavu.

Toto ovšem není OK - "Rovnost vychylky a rychlosti" nemůžeme takto uvažovat - co je "vychylka" (v jakých je jednotkách? - pro uvědomění) a co je rychlost (opět v jakých jednotkách)? Když nakresliš sinusoidu pro U(t) a vyznačiš na ni bod odpovídající t_0=0, kde ja na sinusoide okamžitá vychylka? Jaký význam má okažitá rychlost v tomto čase t_0? Nemusíš odpovídát - otázky jsou jen pro uvědomění, proč nebudeme takto uvažovat.

Pokračování tradičně v pozdějších hodinách, ale snad nebude ani potřeba.

------
Kolegyňce v tématu Gravitace se omlouvám, že nereaguji v časové souslednosti, ale úlohy na hvězdy bych řešila jen za trest, kolegyňce nezávidím (ale je zde hodně schopných kolegů s širokým rozhledem - tak snad nezůstane bez pomoci)

#3 17. 08. 2009 21:30

miminacek
Reputace:   

měli by mi vyjit dva uhly asi když to dam na jednotkovou kružnici je to tak? ale jak na ně přijduta sinusoida vychází z počatku a ale nevim jaká ta sinusoida j vlastně jo je norml do jedničky že jo je to tak? sem do toho koukal takovou dobu tyjo že už nevim co je pravda

#4 17. 08. 2009 22:02

jelena
Jelena

↑ miminacek:

Pravda je asi taková: sinusoida nemůsí vycházet z počátku - odkud vychází, to ovlivňuje fáze $\varphi$, sinusoida nemusí být do jedničky - to ovlivňuje maximální vychylka A.

Zkus se podívat na obrazek v odkazu a povídání okolo

Pro naše zadání: jak vypadá vzorec pro rychlost v(t), který vznikl derivaci funkce U(t)?

#5 17. 08. 2009 22:40 — Editoval miminacek (17. 08. 2009 22:45)

miminacek
Reputace:   

přesně na tohle jsem koukal:)))) a vzorec by měl být pro po zderivování V=wA cos(wt + fí). mělo by to tak být nevim kde je ta chyba ..prostě vyjadření toho fííí, je to lehký ale já to v otm prostě evidim zkoušel jsem to všeljak

#6 17. 08. 2009 23:19

jelena
Jelena

↑ miminacek:

ano, derivace je v pořádku.

$U(t)=A\sin(\omega t+\varphi)$

$v(t)=\omega A\cos(\omega t+\varphi)$

pro údaj t_0=0, vychylka u(t_0)=0,25 m, velikost rychlosti je v(T_0)=1 m/s máme soustavu:

$0.25=A\sin \varphi$

$1=\omega A\cos \varphi$, odsud $A=\frac{1}{\omega \cos \varphi}$ a dosazuji:

$0.25=\frac{\sin \varphi}{\omega \cos \varphi}=\frac{\mathrm{tg} \varphi}{\omega}$ dosadime hodnotu omega: $0.25=\frac{\mathrm{tg} \varphi}{4}$

Už se podaří?

#7 18. 08. 2009 23:36 — Editoval miminacek (19. 08. 2009 12:37)

miminacek
Reputace:   

↑ jelena:už to všecko vidim já si vyjádřil dycky uhel dobře ale zapoměl jsem vyjádřit amplitudu A...už jsem doma:))
dneska jsem opět počítal docela mi to šlo ale tady u těch a ještě nákyhc jsem si nevěděl rady tak jsem přišel za vámi
mám tu jeden lehký příklad a asi bychom na to měli napasovat tento vzorez ale nevim jak přesně o co běží  $T=2\pi \sqrt{\frac{m}{k}}$
konce nedeformované pružiny o tuhosi k =13 N/m jsou upevněny. tělísko hmotnosti m =25g je uchyceno  v ose pružiny v jedné třetině její délky.vypočti periodu malych podelnych kmitu.

trošku těžší
velmi tenká homogenní obdelníková deska hmotnosti m=2kg o rozměrech a =16cm b =40cm se kýve kolem osy splývající s hranou a.vypočti periodu malých kmitů tohoto kyvadla (fyzickeho) moment setrvačnosti tenke desky vzhledem k rovnoběžné ose procházející jejím hmotným středem je J=1/12m*b^2

na vodorovné desce v zemsém tíhovém poli leží závaží o hmotnosti m=1kg. deska kmitá ve svislém směru s periodou T=0,5s s amplitudou u=2cm .jak se bude měnits časem tlaková sílaF kterou závaží půsoí na desku

#8 19. 08. 2009 12:21

LukasM
Reputace:   193 

↑ miminacek:
Ahoj. Tak ať máš alespoň nějakou odpověď, někdo mně třeba opraví. Já bych na to šel takhle:

1. Pružinu bych si rozdělil na dvě pružiny spojené sériově, přičemž těleso bude mezi nimi. Pro původní pružinu ať platí, že při působení síly F se protáhne o x. Tuhost k je tedy k=F/x. Pokud si teď pružinu myšleně rozdělíme, síla působící na obě pružiny bude stejná (stále F), ale kratší pružina je protažená pouze o x/3, zatímco delší o (2/3)x. Proto je tuhost kratší pružiny k1=F/(x/3) a delší k2=F/(2x/3).
V případě že těleso mezi pružinami vychýlíme z rovnovážné polohy o x, působí na něj tedy síla F=-(k1)x-(k2)x=-(k1+k2)x. Z toho už vidíme že je to totéž, jako by těleso bylo na jediné pružině o tuhosti K=(k1+k2). Úhlová frekvence takového kmitání je $\omega=sqrt{\frac{K}{m}}$ - to se dá odvodit vyřešením té pohybové rovnice (diferenciální), nebo si to pamatovat.

2. Redukovaná délka fyzického kyvadla je $L=\frac{I}{Ml}$, kde I je moment setrvačnosti vzhledem k ose otáčení, M hmotnost a l vzdálenost těžiště od osy otáčení - odvození toho vztahu teda neznám. Potom už stačí vztahy k matematickému kyvadlu (o délce L).
K určení momentu setrvačnosti - vzhledem k zadání předpokládám, že se má použít Steinerova věta (viz. třeba wikipedie). Jde to ale i bez ní, a to přímo z definice momentu setrvačnosti. Pak by to bylo $I=\frac{M}{b}\int_0^bb^2db=\frac{Mb^2}{3}$

3. Rovnou ze zadání můžeme napsat výchylku desky jako funkci času: $y(t)=A_M\sin{(\omega t)}$
Dvojím zderivováním dostaneme zrychlení desky: $a(t)=-\omega^2A_M\sin{(\omega t)}$
Síla působící na těleso směřuje tedy směrem dolů a je rovna $F=m[g+a(t)]$
Tohle bude fungovat v případě, že těleso nahoře nezačne nadskakovat. Dosazením se stačí přesvědčit, že v tomto případě zrychlení oscilátoru nikdy nepřekročí tíhové zrychlení závaží. Ten obecnej případ bude asi o něco složitější.

Jestli jsem napsal nějakou kravinu, tak se předem omlouvám.

#9 20. 08. 2009 00:06 — Editoval miminacek (22. 08. 2009 15:19)

miminacek
Reputace:   

↑ LukasM: dík za rady
dík moc abych se přiznal jsem z toho tročku v rozpacich:)) ...
1)no mě napadlo tam dát rovnost těch tuhostí nebo poměr? (x2/3)(1/3x) dostanu 2/9 a pak už by to asi nejak vychazelo no ale nevim jestli je to správně nějak ale přemejšlim nad tim ted a konkretně mě nic nenapada  $T=2\pi \sqrt{\frac{m}{k}}$

2)zajímavý zpusob řešení by mě to nenapadlo takhle jdu to zkusit snad se něčeho dopracuji
3) máš pravdu $F=m[g+a(t)]$ koukal jsem na výsledek a mají tam tohle  $F=m[g+\omega^2 ) u_m cos(\omega t +\phi]$ snad se mi podaři z toho vyždímat ten vysledek budu rád když někdo přispěje už se blížim do konce a bude to vše

#10 22. 08. 2009 00:38

LukasM

↑ miminacek:
1. Jo, nějaký takový čísla mi tam vycházej taky.. Na čem ses zasekl?
2. Jinej způsob mně nenapadá, jestli někdo s něčím přijde, tak se rád poučím. Takhle by to ale snad fungovat mělo.
3. Tohle mi není jasný. Určitě je v argumentu toho cos ta druhá mocnina u $\omega$?

#11 22. 08. 2009 12:10 — Editoval jelena (22. 08. 2009 13:08)

jelena
Jelena

↑ LukasM:

Zdravím,

v 2. zadání kolegu ↑ miminacek: asi trochu máte, že navrhuješ počítat moment setrvačnosti, ovšem v textu úlohy je zadán J_0 (četla jsem to nepozorně):

...moment setrvačnosti tenke desky vzhledem k rovnoběžné ose procházející jejím hmotným středem je J=1/12m*b^2

Výpočet dle vzorce: $T = \frac{2\pi}{\omega} = 2\pi\sqrt{\frac{J}{mgl}} $, l=b/2, vztah odsud.

Edit: dle upozornění v následujícím příspěvku od LukasM, děkuji :-) opraveno, že v zadání je moment setrvačnosti J_0 vzhledem k těžišti, proto je potřeba provést přepočet - viz odkaz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Matematick … d.C3.A9lka

k 3. zadání - také bych to viděla spíš na překlepy, snad kolega doplni.

#12 22. 08. 2009 12:52

LukasM

↑ jelena:
Ahoj. Myslím že to tak není. To co je tam zadaný je moment setrvačnosti vzhledem k ose symetrie. Podle té se ale kyvadlo nekýve (ono by se kolem ní ani kývat nemohlo, bylo by v jakékoli poloze stabilní).
My potřebujeme moment vzhledem k ose rotace - a ten se dá zjistit buď přímo z definice (ten integrál - v tomhle případě je to triviální), nebo Steinerovou větou, což měl zřejmě na mysli autor příkladu - proto zadal ten moment vůči ose symetrie.

#13 22. 08. 2009 13:00

jelena
Jelena

↑ LukasM:

Děkuji za opravu - ano, v zadání je J_0 (není J), opravím to své povídání v tomto smyslu (za nějakou chvilku)- snad už bude OK.

#14 22. 08. 2009 15:22

miminacek
Reputace:   

↑ jelena: jo byl to pouhý překlep u té 3 takže myslite že už to jinak pujde jdu na to ještě mrknout:)))právě mi tam vadí ten moment setrvačnosti s tím moc neumím pracovat
tam akorat je jen detail že mi nejdou vyjádřit správně ty 2/9 abych to mohl správnou cestou dostat do toho vzorce pod odmocninu

#15 22. 08. 2009 23:03

jelena
Jelena

↑ miminacek:

Hezký večer,

doufala jsem, že celé zadání 2. máte s kolegou ↑ LukasM: vyreseno, tak to asi jen zopakuji.

Teorie máš dost, ještě přidám tradiční: http://fyzika.jreichl.com/index.php?pag … kce=browse

Zadání 2. Déska ve tvaru obdelníku a=16 cm, b=40 cm se kyve kolem osy splyvající s hranou a (to si asi dovedes predstavit - celá strana a tvoří osu).

Těžiště obdélníku je ve středu=průník uhlopúříček (nebo polovina hrany b, na kterou se prave divame), ve vzdálenosti od osy kyvu $l=\frac b2=\frac{40}{2}=20\text{ cm}$

Vzorec pro výpočet periody $T = \frac{2\pi}{\omega} = 2\pi\sqrt{\frac{J}{mgl}} $, kde:

J - moment setrvačnosti vzhledem k ose, kolem níž se kyvadlo kýve (kolem hrany a), vypočet dle Steinerovy věty.,
l - vzdálenost osy kyvu od těžiště (b/2)

Steinerova veta nam rika, ze pokud osa symetrie telesa neni stejna jako osa otaceni, tak muzeme prepocitat moment setrvacnosti z tabulkove hodnoty vztažené k ose symetrie k jiné ose. V zadani je uvedena tabulkova hodnota = moment setrvačnosti tenke desky vzhledem k rovnoběžné ose procházející jejím hmotným středem je $J_0=\frac{1}{12}mb^2$. Prepocet k ose otaceni je dle vzorce $J=J_0+ml^2=\frac{1}{12}mb^2+m\left(\frac{b}{2}\right)^2$ Po uprave $J=\frac{1}{3}mb^2$

Vsechno dosadime do vzorce pro periodu $T= 2\pi\sqrt{\frac{2mb^2}{3mgb}}=2\pi\sqrt{\frac{2b}{3g}}$

Kolega ↑ LukasM: to vsechno, doufam, zkontroluje, jiz ted dekuji  :-)

Na zadání 1 ještě se podívám.

--------
tak...

#16 23. 08. 2009 00:07

LukasM

↑ jelena:
Ahoj. Jo, takhle jak na to koukám se mi to zdá v pořádku :-) Akorát všem doporučuju naučit se počítat momenty setrvačností z definice - pak se dají řešit i příklady kde není tolik zadaného. Moment setrvačnosti hm. bodu (na nehmotném závěsu-mat. kyvadlo) je $I=ma^2$ (a-vzdálenost od osy rotace, m-hmotnost), v případě tuhého tělesa se sčítají momenty jednotlivých částí, takže stačí umět trochu integrovat, viz. výše.

↑ miminacek:
K tý jedničce - prakticky jsem to nahoře snad vyřešil celý, stačí dát dohromady ty vztahy co jsem tam napsal. To se ti určitě nějak podaří. Stačí vyjádřit tuhost jedný a druhý pružiny pomocí tuhosti té původní a sečíst je (proč, to je tam vysvětlený). Pak už je to snadný. Kdyžtak napiš konkrétně v čem přesně je problém (tj. přímo napiš jak to počítáš).

#17 26. 08. 2009 02:09

miminacek
Reputace:   

tak dekuju za pomoc mak jsem se s tim popral zdarne:) a termin zkousky se mi blizi tak bych se tel popro o pomoc se dvema priklady jeste
na kyvadla
1)koule o poloměru r=5cm je zavěšena na niti délky l=10cm .vypočítejte procentuelní chybu které se mužeme dopustit při vypočtu doby kmitu budeme li danou soustavu považovat za matematicke kyvadlo delky l+r=15cm hmotnost nite a odpor vzduchu  zanedbat

2)na tyčce kyvadla delky l ale zanedbatelne hmotnosti jsou upevnena 4 stejné kličky ve vzdalenosti l/4,l/2,3l/4l a l od mista zavesu .urči dobu kmitu kyvadla a stovnej jí s dobou jednoduchych kyvadel u nichž zustane jedina kulička na puvodnim mistě
a jeden na tlumeny kmity
3)uvažujeme 2 linearni tlumena kmitani se znamimi periodami T a součiniteli tlumeni T1=10ms T2=0,1ms součinitel tlumeni @1=10^-1 a @2=100^-1..ktere z nich rychleji tlumí? posouzeni provedte pomocí poměru vychylek za stejnou dobu od počatku pohybu např(0,10)s

omlouvam se a pravopis nevidim na to a už je pozde:)))

#18 26. 08. 2009 17:48

jelena
Jelena

↑ miminacek:

Zdravím,

Koule o poloměru r=5 cm je zavěšena na niti délky l=10cm. Vypočítejte procentuelní chybu, které se mužeme dopustit při vypočtu doby kmitu, budeme-li danou soustavu považovat za matematicke kyvadlo delky l+r=15 cm (hmotnost nite a odpor vzduchu zanedbat)

Budeme porovnávat periodu kmitu T pro matematické a pro fyzikální kyvadlo.

Matematické: $T_m=2\pi \sqrt{\frac{L}{g}}$, kde $L=l+r$

Fyzikální: $T_f=2\pi\sqrt{\frac{J}{mgL}}$,

kde $L=l+r$, $J=J_0+mL^2=\frac{2}{5}mr^2+m\left(l+r\right)^2$ (moment setrvačnosti koule je z tabulek nebo zpamětí).

Co si mám představit pod procentuelní chybou, trochu váhám (relativní, vyjádřena v procentech? nebo pouze, že jedno T budeme považovat za 100 % a dopočteme, kolík % činí druhé T) - zkusím to početně, pokud se mi bude chtit.

Zatím dopracuj tuto úlohu, než napiší návrh na další zadání.

#19 26. 08. 2009 19:00

miminacek
Reputace:   

2) nevím právě taky jsem nad tím uvažoval ale myslím že tam jde o náký poměr T/Tm=?  a my musíme dopočítat to T a za to Tm dosadimeto l+R

#20 26. 08. 2009 19:21

jelena
Jelena

↑ miminacek:

Dobře, tak vyrobíme poměr T/Tm (v mém označení to bude Tf/Tm). Zkus to všechno dosadit, co už máme v předchozím příspěvku.

----------------------------------------------
2. zadani

Na tyčce kyvadla delky l (ale zanedbatelne hmotnosti) jsou upevnena 4 stejné kuličky ve vzdalenosti l/4, l/2, 3l/4l a l od mista zavesu. Urči dobu kmitu kyvadla a srovnej jí s dobou jednoduchych kyvadel, u nichž zůstane jedina kulička na puvodnim mistě

Budeme uvažovat fyzikální kyvadlo, ve kterém se nám bude měnit J a vzdálenost těžiště L od osy rotace

Původní tělesa (celkem 4 kulíčky): těžiště se nachází přesně uprostřed mezi 2. a 3 kuličkou (tedy ve výšce (l/4+l/8)l=3/8l od konce (nebo (l/2+l/8)l=5/8l od osy otáčení, což nás bude zajímat více).

$T_{\text{celku}}=2\pi\sqrt{\frac{J}{mgL}}$,

moment setrvačnosti k ose rotace je:  $J=\sum m_ir_i^2=m\left((\frac{l}{4})^2+(\frac{l}{2})^2+ (\frac{3l}{4})^2+ {l}^2\right)$ to je potřeba upravit na pěkný zápis

Pro jednotlivé umístění kuliček budeme používat stejný vzorec pro T: $T_{\text{kulicka}}=2\pi\sqrt{\frac{J_1}{mgL_1}}$, $J_1=mL_1^2$ (L_1 je vzdalenost kulicky od osy otaceni).

Ve výsledku má být poměr $\frac{T_{\text{kulicka}}}{T_{\text{celku}}$

Je to tak srozumitelné?

#21 26. 08. 2009 20:13

miminacek
Reputace:   

↑ jelena:
jo jasnyyy uz to v tom vidim 1) my vyjde dobře:))) a ta dvojka je taky pěkna jen nevim ....vidim že se mi to tam pokrati hmotnost  a L akorat proč maj pod tou odmocninou  2/3jeste

#22 26. 08. 2009 23:42

jelena
Jelena

↑ miminacek:

V 2. zadání musí být 4 různé výsledky, tak až to celé dodosazuješ, tak se uvidí - pokud sem umístiš svůj výsledek. Nevím, pod kterou odmocninou musí být 2/3, až do úplného konce jsem to neupravovala.

3. zadání je jen na vzorec a opět bude podíl (výchylek).

#23 26. 08. 2009 23:50

miminacek
Reputace:   

ahaa takže za co mám dosadit ty vysledky ruzne kdyz dosadim tento vztah pod odmocninu tak se mi to tam vykrati $J_1=mL_1^2$ asi to špatně chapu

#24 26. 08. 2009 23:56

jelena
Jelena

↑ miminacek:

V 2. zadání vztah pro "celek" je jen jeden - když máme 4 kuličky na tyčce. A máme to porovnávat s jednou kuličkou v určité poloze "kulicka":
a) samostatně úplně horní kuličká ve vzdálenosti L_1=1/4 l od osy,
b) samostatně další kulička ve vzdál. L_1=1/2 l
atd.

Já se podívám zítra, co se podařílo.

#25 27. 08. 2009 19:23 — Editoval miminacek (27. 08. 2009 20:16)

miminacek
Reputace:   

↑ jelena:tak opravdu jsem tomu neveril ale po dlohe dobe jsem to dal dohromady:)))) dík...mužu se zeptat na ten uplne posledni přiklad . zadání je jen na vzorec a opět bude podíl (výchylek). ten podil jak ho mám sestavit uličnika jednoho zkoušel jsem to a takove vzorce... nevim to není asi podobny poměr vychylek netlumenych kmitu?

Zápatí