Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc:
Předem mockrát děkuji.
Toto není dvojný integrál, ale dvojnásobný. Převedl bych ho na dvojný
(1) , kde M = (0, 1) x (0, 3),
který evidentně existuje a je roven integrálu původnímu. Na inegrál (1) bych použil substituci
(viz věta o substituci v n-rozměrném integrálu).
Vznikne dvojný integrál velmi příjemného tvaru a na ten pak snadno použijeme Fubiniovu větu.
Ale jde to i primo bez substituce, kde je problem?
umite ?
↑ kaja(z_hajovny):
Mohl bych poprosit o řešení přímo bez substice prosím?
umite ?
anebo aspon ?
Anebo ani tohle? (nevim totiz, jak moc podrobne vysvetlovat)
Jestli umite integrovat a jenom si chete zkontrolovat postup, zkuste
MAW
Jestli neumite ani normalni integraly (ty dva ktere zminuji na zacatku mojeho prispevku), tak to sem napiste a budeme vedet, kde zacit.
↑ kaja(z_hajovny):
Neumím nejspíše ani jeden ze dvou, kterí jste uvedl.
substituce
a
to prevede na
. Tohle je O.K.?
↑ kaja(z_hajovny):
Je to takto spočítáno v pořádku - viz odkaz na foto s výpočtem níže. Výsledek se shoduje s výsledkem ze skript.
FOTOz
* ty 2/6 na predposlednim radku se musi vztahovat k obema integralum (nekdo tu kdysi psal, ze pouziti zavorek nas nic nestoji, je potom skoda je nevyuzit)
* o te substituci a netransformovani mezi byla nedavno podrobnejsi debata
Já si teda vůbec nejsem jistej, že jsem pochopil zadání, tak jak je to napsáno tak se mi to jeví jako součin dvou integrálů, což je podivné, ... ovšem ať tak či onak, tak u toho vnitřního integrálu bych klidně dal i substituci
pak ovšem
a
což by dávalo
↑ Mephisto:
Pokud se podíváte sem CELÝ PŘÍKLAD uvidíte, že stejnou substituci jakou popisujete jsem použil.
Akorát jsem nepřevedl meze.
↑ kaja(z_hajovny):
Děkuji. Ta závorka tam opravdu chybí.
S těmi mezemi: když mám substituci tak dolní mez
a horní mez
???
Tímto se to hodně zkomplikuje, je správně, když si myslím, že pokud po zintegrování substitované funkce se vrátím k substituci zpět, nemusím měnit meze?
PS Nejsem student žádné matematické školy ale stavárny.
↑ Mephisto:
Teď jsem zmatený. Píšeš první ale já mám ten druhý řešený tak jak píšeš. Oba vyšli stejně.
Už jsem se koukl na oba, jak to počítáš. No správné jsou asik oba, jen v tom prvním s těmi mezemi poněkud zmatkuješ.
Rozhodně přímočařejší a elegantnější je ten druhý způsob. V tom prvním způsobu to děláš jaksi zmateně nadvakrát.
Ten můj výpočet z 10:34 je mimochodem 3. způsob, ty to v tom prvním to počítáš ještě jinak... Já jsem to přece na dva integrály nerozděloval...