Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 08. 2009 19:01

Crusty
Reputace:   

diferencialni rovnice, separovatelna

zdravim,

pustil sem se do diferenc. rovnic ale tudle rovnici nevim jestli mam spravne zintegrovanou promennou x, prosim mrknete mi na to diky

http://forum.matweb.cz/upload/1251133305-DSC02107.JPG

#2 24. 08. 2009 19:51 — Editoval kaja(z_hajovny) (24. 08. 2009 19:53)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: diferencialni rovnice, separovatelna

Zdravím, špatně se to čte, ale ta separace vypadá O.K. a integrály se dají zkontrolovat online MAWem nebo Wolframem Alpha. MAW by měl vyřešit i tu rovnici.

PS: Je na fóru povoleno skoňovati zkratky a cizí slova?  :-))

Jarro: Na matematickom fóre dodržovať pravopis? Síce hrúbkam sa snažím vyhnúť ,ale čiarky a také veci kontrolovať sa mi až tak nechce nie sme na slovenčine/češtine

#3 24. 08. 2009 20:16

Mephisto
Reputace:   

Hele, radši bych to konzultoval s Jelenou, jeden nikdy neví... ;)

#4 24. 08. 2009 20:41 — Editoval kaja(z_hajovny) (24. 08. 2009 20:43)

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

No to bylo jenom takové rýpnutí. Já diakritiku většinou nepoužívám a na fóru a při chatování neodděluju věty a ono se to opravdu špatně čte - i pro samotného autora to není zrovna dvakrát pohodička. Takže i přes tohle malé rýpnutí se jednoznačně přídávám na stranu zdejších jazykových puristů. :)

PS a oftopik: 7. pád je "Wolframem Alpha" nebo "Wolframem Alphou" ? :)

#5 24. 08. 2009 21:00

Mephisto
Reputace:   

:DDD sorry za odpověď na OT, ale podle mého názoru je to "Wolframem Alphou", ovšem já bych vždycky raději použil tu první variantu :)

Mimochodem, jasně že přehledně psaný text s interpunkčními znaménky se lépe čte, a hlasuji všemi deseti abychom v tomhle směru byli kulturní;

na druhé straně, nic se nemá přehánět, a mě se zdá, že někteří k tomu zde mají sklon :))) A teď rozhodně nemyslím tebe, Kájo z Hájovny ;)

#6 24. 08. 2009 21:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Navrhuji ukončit OT k problému češtiny, řešte dif. rovnice, ať se daří.

↑ kaja(z_hajovny):

Zdravím Vás,

hezké čtení přeji:-)

MAWem to je téměř jisté (dnes jsem opravovala 37 stranek a to bylo SUKLem, SUKlu), Wolfram Alfa - zkuste si udělat jasno (záleží, jak se to vžije) - pak nám poreferujte - třeba v samostatném tématu.

V odkazech máme toto: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=41425#p41425 a počtete si další 3 příspěvky.

Moc děkuji za jazykovou podporu, bohužel, mám teď trochu malo času, abych setrvala v přátelské besedě, mějte se pěkně :-)

To je konec OT.
--------
"Jestlipak, dětičky, je v Lážově velký rynk?"
Nekterý z kluku ledabyle řekl:"Pochválen Pán," nekterý ani to ne. Na tuhle otázku poškrabal se Vojta Brabencovic za uchem a řekl: "My neříkáme rynk, my máme náměstí."

#7 24. 08. 2009 21:58

Crusty
Reputace:   

↑ jelena: mam to tedy dobre?

#8 24. 08. 2009 22:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Crusty:

Zdravím,

sice tady jen podporuji OT, ale kontrolovala jsem jen separaci (do konce 3. řádku, ale to už potvrdil, že je to dobře ↑ kaja(z_hajovny):,  pak jsem poslala  integrovat sem, rozklad na parciální zlomky vypadá srozumitelně, tak snad nebude potřeba dalšího komentáře.

Tak tady zajišťují mezigenerační komunikaci, stačí tak?

Zápatí