Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny přítomné
Měl bych to opět otázku na jeden z příkladů. Jedná se o výraz. Zadaní zní: Výraz upravte a určete definiční obor a obor hodnot y=(1-tg^2)/(1-cotg^2). Výsledek po úpravě mně vyšel y=-tg^2 Podmínky jsem určil jako sin^2,cos^2 se nerovná nule pak sin^2 se nerovná cos^2 a pak ještě cotg se nerovná +-1(tady nevím jestli má být cotg a nebo cotg^2??).A další problém nevím jakej má být ten Definiční obor a Obor hodnot?? Vůbec ho z toho neumím určit
Děkuji za pomoc

1)
souhlasím.
2) Stačí sin ani cos není nula. Jejich druhé mocniny nám v tom už nepomohou. S^2 se nerovná c^2 taky souhlasím.
3) Ten cotangens: 
4) Definiční obor určíš tak, že z množiny R odebereš všechna x, která jsi vyloučil podmínkami.
↑ halogan: Takže D(f) = R-(pí/4; 3/4pí; pí/2)*kpí ??Nebo já nevím jak mám odebrat z R xka když tam jsou sin a cos.
↑ halogan: Mám prosímtě ten D(f) dobře?? Děkuji a obor hodnot si myslím že je R.
K definičnímu oboru: Ty podmínky si určil správně, chceš vyloučit všechna x, kde sin^2 x = 0, cos^2 x = 0, sin^x - cos^x = 0, cotg^2 = 1.
Když sin x bude něco nenulového, tak sin^2 x bude určitě taky nenulový, takže první dvě podmínky sou ekvivalentní sin x ≠ 0, cos x ≠ 0. Tim vyloučíš všechny body, kde jednotková kružnice protíná osy soustavy souřadnic, čili úhly 0, π/2, π, 3π/2 plus všechny možné celočíselné násobky 2π.
sin^2 x - cos^2 x si upravíme vzorečkem a^2 - b^2 = (a - b)(a + b), tedy (sin x - cos x)(sin x + cos x) ≠ 0. Aby se součin nerovnal nule, musí oba činitelé být nenuloví, takže z toho dostanu podmínky dvě: sin x ≠ cos x a současně sin x ≠ -cos x. Když si nakreslíš jednotkovou kružnici, tak je z toho vidět, že sinus x se rovná kosinu x pokud x leží na průsečíku jednotkové kružnice s osou I. a III. kvadrantu, podobně, sin x se rovná -cos x pokud x leží na průsečíku jednotkové kružnice a ose II. a IV. kvandrantu. To jest, do podmínek přidáme, že x není π/4, 3π/4, 5π/4 a 7π/4 (plus zase libovlný celočíselný násobek 2π).
Když se podíváš na jednotkovou kružnici, kde sou vyznačené úhly, které sem vyloučil, tak uvidíš, že jdou po čtvrtkách té kružnice, takže kompaktně můžu zapsat množinu vyloučených bodů jako
.
Ještě zbývá podmínka 1 - cotg^2 x ≠ 0. To si zase můžu rozložit na součin: (1 - cotg x)(1 + cotg x) ≠ 0 a vidím, že cotg x ≠ 1 a současně cotg x ≠ -1, neboli
. Zlomek se rovná jedné jedině tehdy, když čitatel se rovná jmenovateli, takže z toho opět dostanu podmínky cos x ≠ sin x a cos x ≠ -sin x -- ty už mám vyřešené.
Takže můžu usoudit, že definiční obor je
.
K oboru hodnot: Nevím, co přesně se myslí tou otázkou -- R je určitě dostatečně velká množina, aby se tam vešly všechny hodnoty tohohle výrazu. Ale možná se po tobě chce určit minimální taková množina. Když víš, že ten výraz se rovná -tg^2 x, tak se zamysli: Jakých hodnot může nabývat něco umocněné na druhou?
↑ jarrro:
Tady se musím Pospy zastat: Moje návodná otázka o minusu nehovořila, takže "kladných" bych považoval za správnou odpověď. Odpověď na skutečnou otázku, jakých hodnot nabývá -tg^2 x, z tohohle uvědomění už určitě dostane.