Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, pocitam nake priklady ke zkousce na TUL a s necim si fakt nevim rady, pokud by mi nekdo pomohl, velmi by me (nas) to potesilo, takhle nad tim probadame moc casu, ktery se krati :/
Dotazu bych mel vic, nevim jestli to muzu dat do jednoho temata, tak kdyztak houknete.
Hodim sem primo odkaz na tu zkousku, snad to nevadi, jedna se mi o priklad cislo 1
Zjistil sem z podiloveho kriteria, ze rada konverguje v intervalu (9;13) snad je to dobre ... ale nevim, jestli tam ty krajni body patri nebo ne... jde to nejak jednoduse zjistit?
K prikladu 3b, jestli by bylo mozno nejaky postup, dopracoval sem se k prvni derivaci a bodum x = -3 a y1 = -2+odmocnina(40) / 2 a y2 = -2-odmocnina(40) / 2... cele mi to vychazi nejak prapodivne.
Dalsi dotaz bych mel k prikladu 4b tak trochu neprimo.. v tomhle pripade chapu, ze to mam zjistovat na usecce, to je ok, ale kdyz bude ta mnozina zadana ve tvaru tak to mam nejak zkombinovat dohromady?
Nebo mam nejak z toho vseho udelat rovnice primek a zvlast ? tady uz dost tapu, prosim o radu.
Predem diky
ad 1) jasně, konverguje to tam, kde
což je právě v tom intervalu jak píšeš. Na hranici je ta mocnina zjevně vždy rovna přesně jedné, čili tu řadu lze v takovém případě psát jako
která evidentně diverguje.
Na to další se teď nemůžu kouknout, mám naneštěstí práci :(
Ohledne te kruznice sem to tedy ale nepochopil vubec, v matematice nejsem nejak extra pokrocily a sem zvykly to delat pres derivace (coz je asi skoda, kdyz to vidim, ale coz...), nejak to z toho ted opravdu nevim jak dostat, mohl by jsi to jeste zkusit pres ty derivace? to s temi odmocninami jak sem psal puvodne nakonec vypada celkem spravne.
↑ Mephisto:
Jeste me napadlo ... kdyby tam bylo jen (-1)^n tak je to konvergentni nebo divergentni?
↑ Wolfi:
Ak je v tvojich schopnostiach sčítať nekonečný rad
je to 0 alebo 1? Nie, tento je divergentný. Napokon nespĺna nutnú podmienku .
Stránky: 1