Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
vyreseno, diky
obrazek: 
Protože potřebuješ znát proudy v obvodu, je ideální použít metodu smyčkových proudů. Obvod obsahuje 4 jednoduché smyčky, viz schéma.
Na základě toho jde sestavit 4 rovnice o 4 neznáních. Ty pak můžeš řešit třeba maticově. Na mě je, ale už moc pozdě, takže na to použiji vhodný SW.
Proudy nejednotlivými rezistory pak určíš ze schématu, jako
,
, atd. (pozor na znamínka!)
PS: Obvody jsem už nějaký pátek nepočítal, ale snad by to mělo být dobře.
Vždy mě zajímalo, jak se to řeší v praxi, v elektru nám sice říkali o metodě smyčkových proudů a ještě dvou dalších, nicméně mi přišlo, že ve skutečnosti se to počítá nějak jinak (třeba složitější matematikou)
Neví někdo?
↑ Saturday:
Řešení takových to obvodů je teorie grafů v praxi. V podstatě ti stačí Kirhofovy zákony. Z nich pak plyne metoda uzlových napětí, metoda řezu (to je zobecněná metoda uzlových napětí) a metoda smyčkových proudů. Programy jako např. SPICE analyzují obvod jako graf a jsou schopny takto sestavit potřebné rovnice.
Jinou otázkou pak je, jak budeš tyto rovnice řešit, resp. jaké chování uvažuješ - je obvod v ustáleném stavu a zdroje jsou stejnosměrné (soustava lineárních rovnic) nebo jsou to zdroje harmonického napětí (soustava lin. rovnic s komplexní proměnnou). Pokud to nebudou harmonické zdroje -> Fourierovy řady. Další sranda přijde pokud začneš uvažovat přechodové jevy -> integro-diferenciální rovnice, Laplaceova transformace ...
Další věcí je, že takto uvažované obvody jsou obvody se soustředěnými parametry. Pokud začneš uvažovat rozprostřené parametry (dlouhé vedení, radiové vysílání), je třeba použít Maxwelovy rovnice. To už jsme, ale trochu jinde.
↑ ah01: Díky moc za poučení :-)
↑ ah01:Diky moc! Sice jsem nejak spatne spocital I(R2) a I(R3), takze to jeste prepocitam znovu, kazdopadne moc diky...
Mohu se jeste zeptat - tot zvladne takto vygenerovat napr. zmineny SPICE?
Dekuji! Vsechna cest!
↑ Anonymous_:
Pokud myslíš ten výpočet rovnic, co postnul na obrázku ah01, tak to je software s názvem Mathematica, pokud se nepletu.
↑ Anonymous_:
Pokud myslíš ten druhý obr., tak to je, jak píše Herald, „pouze“ výpočet rovnic v programu Mathematica. Se sestavením těch rovnic ti Mathematica nepomůže.
Pokud jde o SPICE a jiné simulační SW, tak ti nepovím, jestli jsou schopné vypsat rovnice obvodu, ale spíš bych řekl, že ne.