Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
s vazbou: x+y-4=0
prosím pomozte mi to někdo vypočítat, první derivace podle x mi vyšla:
, je to právn? jestli jo tak ale nevím jak z toho dostanu kořeny, díky za každou radu
↑ Marian:
derivovat mám ale po dosazení vazby, ne?

Jsou dvě možnosti. Buď dosadit z vazby a následně zderivovat, nebo použít Lagrangeovy multiplikátory, v tom případě se nedosazuje a počítají se dvě parciální derivace.
Zdravím,
zbůsob, který používám já je přes Lagrangeovy multiplikátory, sestaví se funkce L:
a hledat její extrémy, tzn. zderivovat parciálně podle x a podle y a vyřešit soustavu:

kde lambda se bere jako parametr. Tím získáme bod (nebo body) podezřelý z extrému.
Dále je potřeba sestavit 2. totální diferenciál funkce L v těchto podezřelých bodech a z něj vytvořit tzv. redukovanou formu, tzn. zderivovat vazbu na
a tento vztah dosadit do 2. diferenciálu funkce L.
A nakonec zjistit definitnost této redukované formy... pokud je negativně definitní, funkce v tom bodě nabývá maxima, pokud pozitivně definitní, funkce nabývá minima; pokud je semidefinitní, tak tímto způsobem není možno rozhodnout; pokud je indefinitní, pak v tom bodě funkce extrému nenabývá.
Snad to pomůže
A nejjednodušší asi bude dosadit do zadání y=4-x a potom hledat extrém funkce jedné proměnné. To je potom jak slupnout malinu. :) Anebo se to říká o jahodě? :)
Stránky: 1