Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Podělil bych čitatele jmenovatelem a pak bych se mrknul na
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=66567#p66567
třeba to pomůže
Pomůže Vám, kdybyste tu funkci zadal do Wolfram Alpha a u integrálu si kliknul na show steps?
↑ kaja(z_hajovny): ja sem to taky tak udelal, ale neni mi jasny jak tam je 3x-1, a pak + 2, nevim jak se to dostalo :-/
↑ silr:
Není to tak složité, jenom je to zdlouhavé. Wolfram Alfa dokonce udělal stejné kroky jako já, jenom v trošku jiném pořadí.
Prostě ten zlomek podělíš -- vypadne ti dvojka a zbytek, který má v čitateli lineární výraz. Ten čitatel "násilně" upravíš na derivaci jmenovatele (
), čimž si to rozložíš na další dva zlomky -- prvnímu zůstane v čitateli 2x - 3, ten vyřešíš lineární substitucí snadno. Ten poslední zlomek dokopeš k derivaci arctg t.
Možná ty algebraický úravy sou trochu neintuitivní, ale na to se dá zvyknout.

↑ Crusty:
vydělíme čitatele jmenovatelem
čitatel zlomku se upraví dle Oxyd
a může se rozepsat na 
první integrál je primitivní
pro druhý integrál platí, že čitatel je derivací jmenovatele - takže to vede na ln...
třetí integrál má něco společného s arc..., ale to už jsem dloho nepočítal a máš tam uvedený odkaz
Stránky: 1