Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2009 21:25

Tomas.P
Reputace:   22 

Problém determinantu

Zdravím všechny borce přes matematiku. Jsem tady poprvé a tak vám možná příjde můj dotaz jak z jiného světa. Pochopil jsem význam skalár, vektor. Jednou jsem natrefil na matice a s nimi spojený determinant. Chápu, že se pomocí matic dají počítat soustavy lin. rovnic a že se matice využívají také při zápisu vektorů. K čemu je dobré znát obsah rovnoběžníku  (popř. objem obecného n-rozměrného rovnoběžnostěnu), který je výsledkem výpočtu determinantu? Pochopil jsem mnoho matematických záležitostí, ale v této mi význam unikl. Budu rád i za nějaký příklad z fyziky nebo i nějaký odkaz. Ne wikipedii, tam jsem na tu problematiku natrefil a teď mi nedá spát

#2 04. 09. 2009 22:22

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Problém determinantu

↑ Tomas.P:
Skutočne trošku nechápem tvojej otázke. Pýtaš sa, prečo je dobré vedieť obsah, resp. objem. To je ako keď sa spýtam, prečo je dobré vedieť koľko mám rokov. Proste to k niečomu potrebujem. Alebo skús trošku bližšie popísať, čo ti nedá spávať.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 04. 09. 2009 22:28

Tomas.P

Právě to, jak jsi napsal k něčemu, tak na to se snažím přijít. K čemu? Je to pro mě španělská vesnice. Nebo se zeptám: Kde všude jste se s determinantem setkali? Prosím o pomoc při objasnění

#4 05. 09. 2009 02:24 — Editoval Oxyd (05. 09. 2009 02:34)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Co třeba řešení soustav rovnic?  Pravda, Gaussova eliminace je snažší, pokud se dá použít.  V analýze se použije jakobián, to jest determinant Jacobiho matice.  Nebo spektrální teorie?  Charakteristický polynom matice A je det (A - λI), jeho kořeny sou vlastní čísla dané matice.  Determinant má hlavně historickou roli -- než pan Gauss přišel se svojí eliminací, počítaly se soustavy a inverzní matice přes determinanty.

Determinant se možná zdá být k ničemu, ale až budeš v matice pokračovat dál, odněkud se vyloupne, až ho budeš nejmíň čekat.  A ostatně, matika není o tom „proč to děláme?“  Možná že ti determinant v životě k ničemu nebude.  Možná že jo.  Kdoví.  Určitě se mu můžeš velmi snadno vyhnout (tim chci říct, že při počítání rohlíků v krámě ho skutečně zřejmě neuplatníš).  Ale sám si zmínil, že projíždíš matematické články na Wikipedii -- takže tě matika zřejmě baví.  A když ji miluješ -- tak není co řešit.  (Mimochodem, na český Wiki toho obecně moc není -- zkus přepnout do angličtiny a procvičit si i orientaci v cizojazyčném textu a rozšířit svuj slovník o pár nových slovíček -- určitě se nezklameš.)

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 06. 09. 2009 12:10

Tomas.P

Budu o tom, co jsi napsal přemýšlet a zkusím něco kolem determinantu vyhledat

Zápatí