Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny borce přes matematiku. Jsem tady poprvé a tak vám možná příjde můj dotaz jak z jiného světa. Pochopil jsem význam skalár, vektor. Jednou jsem natrefil na matice a s nimi spojený determinant. Chápu, že se pomocí matic dají počítat soustavy lin. rovnic a že se matice využívají také při zápisu vektorů. K čemu je dobré znát obsah rovnoběžníku (popř. objem obecného n-rozměrného rovnoběžnostěnu), který je výsledkem výpočtu determinantu? Pochopil jsem mnoho matematických záležitostí, ale v této mi význam unikl. Budu rád i za nějaký příklad z fyziky nebo i nějaký odkaz. Ne wikipedii, tam jsem na tu problematiku natrefil a teď mi nedá spát
↑ Tomas.P:
Skutočne trošku nechápem tvojej otázke. Pýtaš sa, prečo je dobré vedieť obsah, resp. objem. To je ako keď sa spýtam, prečo je dobré vedieť koľko mám rokov. Proste to k niečomu potrebujem. Alebo skús trošku bližšie popísať, čo ti nedá spávať.
Co třeba řešení soustav rovnic? Pravda, Gaussova eliminace je snažší, pokud se dá použít. V analýze se použije jakobián, to jest determinant Jacobiho matice. Nebo spektrální teorie? Charakteristický polynom matice A je det (A - λI), jeho kořeny sou vlastní čísla dané matice. Determinant má hlavně historickou roli -- než pan Gauss přišel se svojí eliminací, počítaly se soustavy a inverzní matice přes determinanty.
Determinant se možná zdá být k ničemu, ale až budeš v matice pokračovat dál, odněkud se vyloupne, až ho budeš nejmíň čekat. A ostatně, matika není o tom „proč to děláme?“ Možná že ti determinant v životě k ničemu nebude. Možná že jo. Kdoví. Určitě se mu můžeš velmi snadno vyhnout (tim chci říct, že při počítání rohlíků v krámě ho skutečně zřejmě neuplatníš). Ale sám si zmínil, že projíždíš matematické články na Wikipedii -- takže tě matika zřejmě baví. A když ji miluješ -- tak není co řešit. (Mimochodem, na český Wiki toho obecně moc není -- zkus přepnout do angličtiny a procvičit si i orientaci v cizojazyčném textu a rozšířit svuj slovník o pár nových slovíček -- určitě se nezklameš.)
Stránky: 1