Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno, chtěla bych poprosit o pomoc s tímto příkladem:
Určete jaké křivky jsou určeny rovnicemi
a
. Obě křivky (od ruky) zakreslete do kartézské soustavy souřadnic. Nakreslete a zapište souřadnice průsečíků křivek s osami souřadnic.
U rovnice
si myslím, že se jedná o přímku s průsečíkem(0;4)
U rovnice
bych řekla, že to je rovnice kružnice, ale trochu mě mate , že tu není
, ale zvlášť
a
↑ u_peg:takže u rovmice
jsou tím pádem průsečíky P1=(0;0) a P2= (-4;0), ale moc mi nejsou jasný průsečíky u rovnice
mně vyšel průsečík jeden (0;4), ale podle wolframu je ještě průsečík (-4;0). Já jsem si původně myslela, že to bude přímka rovnoběžná s osou x v bodě 4.
↑ Katarina:
Ahoj. Rovnoběžná s osou x určitě nebude. Umíš si představit přímku y=x? Hodnota y je vždy stejná jako x, takže je to osa 1. a 3. kvadrantu (populárně řečeno, šikmá čára z počátku pod úhlem 45 stupňů).
Pokud je to jasné, bude i jasné, že y=x+4 je podobná přímka, akorát posunutá o 4 jednotky ve směru osy y.. Umíš si to trochu představit?
Jinak i pokud ne, není nic jednoduššího než si to nepředstavovat a prostě tu rovnici vyřešit. Dosadíš nulu nejdřív za x a dopočítáš y, potom naopak. Kdyby přímka neprotla osu x, příslušná rovnice ti to dá najevo tím, že nebude mít řešení.
Průsečíky té kružnice máš nejspíš dobře. ↑ u_peg: se sice upsal a úplně na konci prohodil souřadnice středu, ale ty tvoje hodnoty vypadají správně.