Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Goniometrie -
prosimvas chtel bychse zeptat..
mam tu jeden zdanlive jedooduchej priklad
tgx+sin2x=1
udelam akorat tak krok
sinx/cosx+2.sinx.cosx=cosx(nadruhou)+sinx(takynadruhou)
no a pak nevim co s tim
zkousel sem to cely vydelit cosx
tudy cesta nevede..
No a pak sem se zasekl a vubec netusim co s tim....urcite tam bude nejaky trik....
muzete mi ho prosimvas napsat na mail?anebo klidne semka...
dik predem moc
(omlouvam se ze sem to napsal jeste jednou do jineho temata...v tom jinem tematu to klidne smazte)
No ten trik se bude patrne nazyvat resitelnost kubicke rovnice v oboru realnych cisel. Ta rovnice se lehce vyresit neda. Mam ted nejak malo casu posledni dobou, ale vazne pochybuji o tom, ze tato rovnice patri na stredni skolu do klasickeho vyucovani. Zkus jeste zkontrolovat zadani nez zacnu s resenim, ve kterem se vyskytuji nejake ty treti odmocniny apod.
Marian
No je tu jeste ta moznost, ze je chyba v tisku, ale samozrejme tu rovnici vyresit lze. Nicmene predem upozornuji, ze bude zapotrebi znat, jak vyresit kubickou rovnici, tj. rovnici ve tvaru
ax^3+bx^2+cx+d=0.
No ja uz se radim s jednim ucitelem pokud pujde o kubicky rovnice tak snad pomuze ale ted jde o to jakej je postup pri reseni skrze ty kubicky rovnice..to uz pak bude v poho..ale i sam ten ucitel rikal ze proste nevi...a ze ho nic nenapada..takze by se mi to prosim moc moc hodilo.Treba ty kubicky rovnice muzu chapat ale kdyz nevim jak aplikovat postup do tohoto prikladu tak fakt nejak nevim...
DIk predem moc
Tak takhle se ta vec ma podle me:
tg(x)+sin(2x)=1
(sin(x))/(cos(x)) +2*sin(x)*cos(x)=1 /vynasobim faktorem cos(x)
sin(x)+2*sin(x)*[cos(x)]^2=cos(x) /dale pouziju dvakrat goniometrickou Pythagorovu vetu
sin(x)+2*sin(x)*{1-[sin(x)]^2}=+-√{1-[sin(x)]^2} /roznasobis zavorku na leve strane a upravis
-2*[sin(x)]^3+3*sin(x)=+-√{1-[sin(x)]^2} /umocnis na druhou (pozor neekvivalentni uprava)
4*[sin(x)]^6-12*[sin(x)]^4+9*[sin(x)]^2=1-[sin(x)]^2 /substituce [sin(x)]^2=:t a prevedeni clenu na levou stranu
4*t^3-12*t^2+10*t-1=0.
Dale se pak jiz postupuje tak, ze se spocitaji realne koreny takto vznikle kubicke rovnice. Pozdeji se vratis k substituci, kterou jsem zavedl. Da se zjistit, ze funkce
f(x):=tg(x)+sin(2x)-1,
jejiz nulove body jsou prave koreny puvodni rovnice, ma periodu Pi a je rostouci. Ma take jiste body nespojitosti, coz zpusobuje funkce tangens v zadani. Ta kubicka rovnice ti da jediny realny koren. Musis jeste ukazat, ze je toto skutecne resenim tve rovnice. To neni snadne pro puvodni rovnici. Pokud jsou ty upravy dobre, ktere jsem tady udelal, tak staci overit pouze krok, ve kterem se provedla nejaka neekvivalentni uprava. Pokud zkouska vyjde pro krok pred a po teto uprave, pak to staci. Ale myslim, ze ta zkouska tady nebude dost efektivne proveditelna. Takze uvaz pouze, lze-li provest tu neekvivalentni upravu na nekterem intervalu, ktery obsahuje tveho potencialniho kandidata na reseni (to je ta vec, terou po resubstituci dostanes z kubicke rovnice)! Pak je to hotovo!
Z vlastni zkusenosti vim, ze tento priklad by nevyresila vetsina studentu, kteri v soucasne dobe studuji matematiku na nektere z tuzemskych univerzit. Jsou nejak cim dal horsi. Proto se docela divim, ze takovyto priklad se resi ve foru urcenem pro stredni skolu (nebo dokonce na stredni skole).
Ale pokud jsem ti pomohl, budu rad.
Zdravim.
Ahoj!Moc prosím o chvilku Tvého času.Po patnácti letech od ukončení učňáku sem se přihlásil na dálkovou SŠ a z jedné hodné paní se mi podařilo vyrazit,že u přijímaček po mě budou chtít cosi jako "goniometrie a perimetrie".Už se mi podařilo zjistit,že to má něco společnýho s matematikou,študuju chytrý knížky,ale moc moudrej z toho nejsu.Nemáš náhodou tuchu,co konkrétně by tam po mě mohli chtít?Vypočítat nějaký rovnice?Nebo.....?Dík, Viktor.
Viktor napsal(a):
Ahoj!Moc prosím o chvilku Tvého času.Po patnácti letech od ukončení učňáku sem se přihlásil na dálkovou SŠ a z jedné hodné paní se mi podařilo vyrazit,že u přijímaček po mě budou chtít cosi jako "goniometrie a perimetrie".Už se mi podařilo zjistit,že to má něco společnýho s matematikou,študuju chytrý knížky,ale moc moudrej z toho nejsu.Nemáš náhodou tuchu,co konkrétně by tam po mě mohli chtít?Vypočítat nějaký rovnice?Nebo.....?Dík, Viktor.
Srdecne zdravim. Doporucuji pro zacate kuk sem: http://mucirna.chytrak.cz/. Uplne nejlepsi bude, pokud napises, co to je za skola, pak se to da odvodit presnej.
Trochu vaham, co se mysli jako perimetrie - nebot to je vysetrovaci metoda v ocnim lekarstvi :-). Nebyla to spis trigonometrie? Jinak odvozuji, ze perimetrie muze byt pocitani obsahu a obvodu, coz je trochu neobvykly nazev v mistnich pomerech.
Urcite se tady ozvyvej, doporucim, co budu moci - mam uz jednoho uspesneho maturanta, co sel na SS po 15 letech z ucnaku, ale byla to trochu otrocina - pro neho, cimz rozhodne neodrazuji, ale preji hodne elanu.
Jelenovi:Díky za Tvou reakci.Já Tě opravdu tři roky otravovat nebudu,jde mi jen o to,dostat se tam a pak už mě od tam nedostanou.Tak je Integrovaná střední škola a jdu tam na obor Elektrotechnika.Tu perimetri sem fakt zpizdil,bo je "planimetrie".Údajně ty přijímačky nebudou žádná rasovina,hlavně tam nebýt uplně dutej a prej mě nechají žít,tak se chcu na něco trošku zaměřit,víš,a na zbytek vy...Na tu mučírnu sem se díval a je to hned lepší,když človek vidí konkrétní příklad,aspoň si dovedu představit k čemu to vlastně je.Zatím Ď.,Viktor
Pro Viktora:
Tak to tedy doporucuji si zopakovat vzorecky na vypocet obsahu a obvodu vseho mozneho, umet nakreslit trojuhelnik podle zadani a trochu konstrukcnich uloh, stejne jako goniometrii a jinak od vseho opravdu trochu - úprava vyrazu, rovnice, mozna procenta.
Teorie postaci to, co je v matematickych tabulkach pro stredni skolu a na procviceni vrele doporucuji F. Běloun Sbírka úloh z matematiky pro ZŠ (ono to v nazvu sice ma pro ZS, ale neznam nic lepsiho na opakovani a na nacvik), maji ho v ruznych vydanich v knihovnach.
Vubec nebudes otravovat, kdyz se ozves, naopak poradim, jak budu moc. Hodne zdaru.

8 cos x - sin 2x = 0
8 cos x - 2 sin x cos x = 0
2 cos x (4 - sin x) = 0
Tenhle výraz se bude rovnat nule když:
2 cos x = 0 nebo 4 - sin x =0
Druhá rovnice neklapne nikdy, sin x může být maximálně jedna. První výraz ještě podělíme dvojkou a máme cos x = 0, což nastává pro
PI/2 +2K*PI a 3/2PI + 2K*PI
A pro příště zakládej pro nové dotazy nové téma, díkes ;-)
Ahoj lidi, mám takový malý problém... asi jsem něco v matice zaspal...
Mám trojúhelník ABC a=7 b=8 c=9.
mám spočítat velikosti všech úhlů a libovolné výšky a těžnice. Jak na to?
↑ velkejhoch: Ahoj, možností je určitě víc, já ti nabízím tuto. Možná jste to takhle nedělali, ale aspoň ve škole překvapíš :-)
Vše jsem si nakreslil a přepočítal a pěkně to vychází. Zkus si to :-)
Jinak samozřejmě Kosinová věta a Sinová věta - to bude asi lepší, je to asi používanější a vychází to stejně pekně :-)
↑ mirra:
Dostat se ke kubické rovnici ve tvém příklade jde snadno (a rychleji, než uvádí Marian)

a ted to všechno vydělíš 

Nyní využiješ identity 
a dostaneš kubickou rovnici
O žádné podmínky se nemusíš starat. Sice se dělilo cosinem, ale ten musí být nenulový už ze zadání rovnice.
Ta kubická rovnice ale nedává hezký výsledek.