Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mohla bych poprosit o pomoc při řešení dvou rovnic:
mám zde vyjádřit neznámou x a postupovala jsem takto:

a tady nevím, jak pokračovat. Napadlo mě, že bych to celé ještě vydělila 7, takže vyjde
a potom by mohlo být x=0, ale to si fakt nejsem jistá.
a druhá rovnice je goniometrická (pro mě kámen úrazu):
tady jsem zavedla substituci pro x/2 a vyšly mi dva výsledky a to pí + 4kpí a 3pí+4kpí
↑ Katarina:
První rovnici nemůžeš takhle vydělit - ten zlomek máš na x-tou. Zkusil bych to zlogaritmovat - to je častej způsob jak se dá dostat k exponentu, když to tak řeknu.
Výsledek té goniometrické rovnice máš dobře, ale asi by šel lépe podat jako
. Je to proto, že řešením rce cos y=0 je
, a když
, tak po vyjádření x dostaneš rovnou to co píšu, netřeba to trhat na dvě řešení (což jsi nejspíš udělala už při řešení té rovnice s y).
Edit: trochu bojuju s TeXem :-)
Edit2: trochu bojuju i s pozorností, viz. níže. Teď už je to snad v pořádku.
↑ Katarina:
Věřím tomu že ano, ale budeš to muset upravit správně. První rovnice cos napsala je dobře.
Já se snažím pochopit ještě tu goniometrickou rovnici a pořád si myslím, že to co tu napsal LukasM
není úplně správně: Podle toho by bylo x=0 i v bodě 2pí, 4pí... a tam se x=1. Můžete mně to prosím vysvětlit??? Perioda je 4pí
↑ Katarina:
Ano, vysvětlím ti to přímo já. Omlouvám se, napsal jsem to skutečně špatně. Napravo od toho jsem vyjádřil to y správně jako
. To bylo ještě dobře. Pokud tam teď dosadíme,
, je vidět, že pro vyjádření x je potřeba rovnici vynásobit dvěma, a já jsem to
nevynásobil (teda spíš jsem to jen nenapsal, kdybych si to opravdu myslel, nemohl bych napsat že to máš dobře). Takže perioda je 2pi. Ještě jednou se omlouvám, opravím to tam.

↑ Katarina:
Tento zápis
se dá upravit na 
Stránky: 1