Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den potřeboval bych poradit s konvergencí řady:.
Zkusil jsem použít limitní Raabeovo kritérium s výsledkem 0, tudíž by měla být řada divergentní, ale nemohu se shodnout s kolegy kteří tvrdí že tato řada je konvergentní. Děkuji za pomoc.
zkuste sem napsat postup.
ale srovnani s 1/n^2 ukazuje, ze konverguje.
↑ Tlama:
Aha, ok. Takže vyšetřuješ konvergenci mocninné řady v krajním bodě oboru konvergence, chápu to dobře?
Potom je ale nesmysl vracet se k tomu původnímu zadání. Počítáš prostě konvergenci té řady na jakou sis to upravil, a zadání původní tě nezajímá. Sice by to vyšlo asi taky, ale tím žes to upravil si máš ten výpočet zjednodušit, tedy určit to prostě z hlavy srovnáním s
.
V tom Raabeově kritériu máš jinak nejspíš špatně dosazené to x, ale upřímně jsem to moc nezkoumal (Edit: po lepším prozkoumání uznávám, že tohle je kec, dosazené je správně, špatně je jen výsledek). A ještě technická.. nemá být správný tvar po úpravě
? Na charakteru řady to sice nic nemění, ale nějak teď rychle nevím proč je tam mínus.
↑ Tlama:
Tak řada 
evidentně konverguje, a dokázat se to dá triviálně, nejen porovnáním s notoricky známou řadou 1/n^2, ale i přímým odvozením, např. srovnáním s evidentně konvergentní řadou 1/[n*(n-1)].
BTW, jakže se dokáže, jaký je součet řady 1/n^2? :) Jak se dokáže, že
Já to v tomhle okamžiku sám nevím :)
↑ Tlama:
Ok, tak že seš to ty, tak jsem to prošel. V tom cos napsal je dosazeno dobře, v tom jsem kecal, omlouvám se. Ale není pravda že to vyjde nula. Nezapomeň, že počítáš limitu toho výrazu. V čitateli a jmenovateli máš dohromady čtyři dvojky s nějakou mocninou, když je dáš dohromady, vyjde 2^0, tedy jednička. Spočítat limitu toho zbytku snad už nebude problém. Mně vyšla 2.
A když do toho Raabeho použiješ už tu upravenou řadu, odpadne ti to krácení dvojek a hodně psaní (de facto jsi to udělal při té úpravě). Výsledek bude stejný. Ale jak píšu já i ostatní, proč do toho tahat Raabeho, když je po té úpravě přímo vidět, že to konverguje..
Je to jasné?
↑ Mephisto:
Možná bych kolegu zbytečně nezatěžoval těmito důkazy, postačí si pamatovat, že
konverguje právě když
. To pro řešení příkladů myslím stačí.
↑ Mephisto:
Řadu
lze sečíst pomocí Fourierových řad - V.Jarník v Integrálním počtu 2
(kapitoly Fouierovy řady, Orthogonální systémy) uvádí dva způsoby.
Pokusím se zde popsat další způsob, který využívá některých zajímavých triků s integrály.
Označme
,
,
, kde
.
Lemma 1.
.
.
.
. Offline