Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ matoxy:Světelný tok se nezmění.Světelný tok je množství energie, které prochází za jednu sekundu určitou plochou.
S osvětlením je to trochu složitější.
1.Pokud se žárovkou nepohybuji a jenom za ní postavím zrcadlo, pak se v té části, kde se paprsky odrážejí,
osvětlení zvýší.(+odraz světelných paprsků)
2.Pokud ovšem lampu natočíme na zrcadlo, jak jsem to zkoušela já, nemusí to platit.Potom by se muselo nastat
přesné měření elektrickým fotometrem.
Martine, taky jsem ráda, že se tu fyzika rozjela.Zdravím. :-)
Ale keď tie fotóny prejdú 2x cez tú istú plochu, ráta sa to iba raz?
žiarovka svelo
OO
OO -------------iba tam
OO
Ak uvážime, že za sekundu prejdú cez danú plochu všetky tieto fotóny, svetelný tok bude rovný súčtu ich energgi nie?
Potom tam dáme zrkadlo.
žiarovka svetlo zrkadlo
OO |
OO ---------- | tam aj spa?
OO |
Svetlo letí tam, no ešte v tú istú sekundu sa stihne odrazi? naspä?
Svetelný tok vypočítame ako sučet energii všetkých fotónov, ktoré preletia za sekundu, čiže 2x ich Ex počet nie?
Zdraví Martin
↑ matoxy: Martine,tak jsem pátrala, jak je to s tou délkou dráhy fotonu a jeho energií.Závěr :
Pro foton nemá dráha významný vliv na jeho energii. Světelný tok a ani osvětlení se nemění.Pouze matná stěna, oproti zrcadlu, světlo částečně pohlcuje.Zrcadlo pak světelné paprsky odráží.Proto máme pocit, že se osvětlení zvětší.Není tomu tak. :-)