Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 09. 2009 14:35 — Editoval Wolfi (09. 09. 2009 14:35)

Wolfi
Reputace:   

Rovnice tecne roviny

Zdravim, mam tu mensi problem, bud je chyba ve vysledcich (a nejak nemuzu najit nastroj, ktery by to pocital online), nebo v mych vypoctech (asi pravdepodobnejsi?) ale chybu proste nevidim. Jedna se o http://www.fp.tul.cz/kmd/lide/finek/MA2 … a_L8_4.pdf priklad cislo 3b.

Chapu snad spravne, ze vypocitam nejprve parcialni derivace x, y, z, z toho udelam derivaci te implicitni fce podle x/z a y/z?

Vyjde mi parcialni 2,-2,1 ... derivace impl. funkce (mozna to nerikam spravne, teorii fakt nezvladam :) ) potom tedy -2 a 2.

doplnenim do vzorce z - z0 = -2 * (x - 1) + 2 * (y - 1) mi vyjde z = -2x + 2 + 2y - 2 tudiz z = -2x + 2y ... jak z toho dostanu ten vysledek? dle toho co tam pocita mu tam vyjde skoro to same ale ne stejne (nebo jo? :) ) ja to v tom proste nevidim :( predem dik za radu co kde mam spatne.

(Vysledky sou na druhe strane PDF)

#2 09. 09. 2009 14:58

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

Re: Rovnice tecne roviny

$2(x-1)-2(y-1)+(z-0)=0$
Ty výsledky jsou opravdu špatně, protože třeba ta rovina z výsledků vůbec neprochází bodem dotyku. Ale jenom "málo špatně" tak se asi jenom upsal písař/písařka.

#3 09. 09. 2009 15:09

Wolfi
Reputace:   

Re: Rovnice tecne roviny

Tak to jsem rád, že se upsal mě napadlo, jenže stejný problém (obrácené znamínko) bylo i v další zkoušce, tak už mi to přišlo divný, tak snad teda tam má chyby. Díky.

Zápatí