Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
mam kruznici v bode [-3, -1] o polomeru odmocniny z 10 ... lokalni maximum by tedy melo byt v bode [-3, -1 + odm(10)] a minimum [-3, -1 - odm(10)] ... je to tak? tak proc mi to vychazi na [-3 + odm(10), -1] [-3 - odm(10), -1] kdyz derivuju tu funkci :(
Mam dva hodne podobny priklady, implicitne zadanou F, ale jednou je tam ze y(x) a jednou ze x(y) to bude urcite ten problem... jedna se o 3b z
http://www.fp.tul.cz/kmd/lide/finek/MA2 … a_L9_4.pdf
a ta druha je
http://www.fp.tul.cz/kmd/lide/finek/MA2 … a_L9_5.pdf
Uz sem se tu jednou na neco podobneho ptal a myslel sem ze to chapu, ono asi chapu jak to ma vyjit, ale pocetne mi to proste vyjde jinak, zkouska me ceka uz v patek, zacinam v tom trochu zmatkovat :)
↑ Wolfi:
Doufám, že jsem nic nepřehlédla:
pro funkci y(x) to má vycházet: max, min mají stejnou x-souřádnici se středem, y-souřadnice se liší od y-souřadnice středu o +/- poloměr (tak by to mělo být pro 1. pdf).
pro funkci x(y): x-souřadnice pro max, min se liší pod x-souřadnice středu o +/- poloměr, y-souřadnice max, min je stejná jako y-souřadníce středu (2. pdf) - je to jako by byl celý graf otočen o 90 stupňů.
početně jsem nekontrolovala. Stačí tak?
No ja v tom pripade teda asi nechapu, co je lokalni minimum a maximum... ja mel za to, ze toho vlastne muzu dosahnout jen na y ose. ... jako treba kdybych mel kruznici se stredem 0,0 o polomeru jedna, tak sem doted mel za to, ze lok max je v bode 0, 1 a minimum v 0, -1 ....
Nebo proste nechapu souvislost mezi y(x) a x(y).... fakt v tomhle kulham.
↑ Wolfi:
Doufám, že někdo z kolegů poskytné i více odborný názor - já bych si to polopaticky vysvětlilá tak:
Extrém se vztahuje k hodnotě funkce (to je maximální nebo minimální hodnota, kterou funkce dosahne pro určitou hodnotu z def. oboru):
funkce y(x) říká, že hodnota funkce y (na vertikální ose) je odvozena od hodnoty z def. oboru x (na horizontální ose). Pro hodnocení extremu posuzujeme hodnotu funkce (tedy y)
funkce x(y) říká, že hodnota funkce x (na horizontální ose) je odvozena od hodnoty z def. oboru y (na vertikální ose). Pro hodnocení extremu posuzujeme hodnotu funkce (tedy x).
Ještě polopatičtější představa je v případě x(y) rovnou označit horizontální osu jako y, vertikální osu jako x.
Není to odborně, ale dá se z toho pochopit?
------
Och, to zas budu zdůvodňovat...
"Ještě polopatičtější představa je v případě x(y) rovnou označit horizontální osu jako y, vertikální osu jako x." .. tohle se mi asi libi a zustanu u toho aspon do zkousky :) diky
(teda ne aspon, po ty zkousce uz snad nikdy nic takovyho resit nebudu :) )
↑ Wolfi:
to polopatické "přeznačení os" samozřejmě provedeš jen ve světlých myšlenkových předstávách - ne oficiálně do odevzdáváného papíru pro vyučujícího.
Jasne, u me byl proste akorat spatny predpoklad, ze minima a maxima sou proste jen "nejvyssi" a "nejmensi" na ose y... a navic sem u jednoho z tech prikladu misto F(x(y),y) udelal F(x,x(y) nacez mi ty derivace vychazely celkem obracene. Takze vypocet mam ted uz tak jak bylo psano, nejak rozepisovat to tam radsi moc nebudu :)
Stránky: 1