Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim,
... muzete mi nekdo pomoct s vypoctem metodou "per parte" pls ... zacal sem takhle
ale dal uz se v tom nejak motam ... mozna bych jeste vytkl -1 ale dal nvm

↑ CanisLupua:
Ještě jednou per partes a vznikne ti
převést na druhou stranu a budeš mít
a ten výsledek podělíš číslem 2 a máš řešení
Mělo by ti vyjít:
↑ Cheop:
... asi delam porad neco spatne ... k tomuhle sem dosel
... ale ja v tom vidim jenom -(puvodni zadani) ... muzes mi prosim rozepsat jak se dostanu k 
↑ jarrro:
no tak ted mi to vyslo uplne jinak ... to rezepisu
pri druhe per partes sem dal u= cosx , v´= e^x

↑ CanisLupua:
Původní integrál si označím jako I
ty tečky .......... si označím jako X (to co máš před integrálem jako částečný výpočet)
Po dvojím použití per partes dostanu:
I=X - I
2I = X
I = X/2 tot celé dílo. ( převádět na druhou stranu rovnice umíš a dělit 2 taky)
↑ CanisLupua:
Je nutno postupovat tak, že ve dvou krocích per-partes jednu funkci postupně POUZE integruji a druhou POUZE derivuji:
,
a pak využiji faktu, že poslední integrál
je zde NÁHODOU roven
, a dostanu tak rovnici
,
která má smysluplné řešení
.
Ty jsi ale ve druhém kroku per-partes své úpravy
"obrátil politiku",
co jsi v předchozím kroku zderivoval, jsi nyní nazpátek zintegroval, a co jsi v předchozím kroku zintegroval, jsi nyní zderivoval,
takže ses dostal přesně tam, odkud jsi vyšel, a vyšla Ti proto rovnice
, která je triviální a nic smysluplného z ní neplyne.
a jeste jeden na per partes...
tak pokusim se naznacit kudy se ubirala moje marna snaha...

ted by se asi melo
prevest na 
potom

... ale ted nvm jestli ma cenu pocitat timhle stylem dal nebo uz tam mam nekde chybu...
↑ CanisLupua:mne sa zdá jednoduchšie 
a ak chceš tak ako si začal tak 
↑ jarrro:
aha ... sem to delal zbytecne slozite ... diky
Dalsi problem... ted zas potrebuju trochu popostrcit v substitucni metode, v ucebnici mi to prijde vysvetlene dost jalove...
1) 
2) 
muzete mi nekdo pls naznacit jak by ta substituce mela vypadat... u prvniho prikladu sem zkousel t=cos^3; t=sinx ... ale pokazde mi tam po dosazeni za dx zustane nejaky zbytek a to asi nebude zrovna ono...
jo diky ... muzete mi pls mrknout na ten postup jestli je to dobre ... nebo mi to jen nahodou vyslo..
takze kdyz vezmu priklad
zvolim substituci
potom
<=>
a po dosazeni...
↑ CanisLupua:
Zdravím, je to v pořádku - kontrolovat můžeš tak, že svůj výsledek zderivuješ nebo u strojů (show steps).

neporadite mi nekdo pls jak ma vypadat ta substituce nebo jak to upravit ... nic me nenapada
↑ CanisLupua:
OK?

↑ CanisLupua:Už jsem tu jednou něco zkoušel psát o standardních substitucích. Ty spolu s úpravou od ↑ jeleny: řeší spoustu integrálů se sin a cos. Ty ostatní učebnicové se nechají vyřešit pomocí vzorců pro násobný argument.