Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všichni,
dostali jsme za DÚ několik příkladu. Všechny jsem je vypočítal, ale některé výsledky vypadají opravdu nereálně. Nemrkl byste na ně někdo a nezkusil sem hodit výsledek, popř. výpočet? Vím, že je to dost počítání, ale moc by mi to pomohlo. Po prázdninách mám trochu výpadek.
Mnohokrát děkuji.
Příklady ZDE:

↑ TeSi:Vím, že to myslíš dobře, ale je to dosti na hraně pravidla 4. Pokud jde o výsledky, tyhle věci stačí zadat do vyhledávacího políčka na http://www.google.com. Pokud jde o postupy, tak zkus tady na fóru pohledat "úprava výrazu" nebo "zlomky", najdeš spoustu podobných příkladů: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3501.
Pokud podobné příklady ani kontrola výsledků nepomůžou, napiš, na čem se zasekáváš, pomůžeme.
A prosím, když nahráváš obrázek, ořež bílé místo a hlavně zkontroluj, že se zobrazí správně.
Prosím Vás, nepomohl byste mi někdo s šestým příkladem (2 sloupec, 2 řádek od vrchu). Pořád mi vychází 23 a jedna třetina a přitom má podle google vyjít 26 a 2 třetiny.
Takhle ho zadávám do google: ((25/3)/(20/9))*8/18-((55/18)/(44/27))*16/5+((36/5)/(18/25))*31/10
a google vrací výsledek 26.6666667
Poraďte prosím, je to na zítra. Dííííííky.
Mnohokrát děkuji!
Nemrkl byste mi ještě někdo na ten poslední?
Do google dávám: ((3/8-5/6)*(7/12-2*(2/3-1/8)))/(((2/5)*0,5+1/16/(3/8))/(2/3*(1/4)*2/5))
a google vrací: 0,0416666667
A mně vychází nesmyslná obrovská čísla a chybu nevidím. Díky.
PROSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍM.
1. Vypočítám kulatou závorku v 2. hranaté závorce
2. Roznásobím si vnitřky hranatých závorek
3. Vynásobím hranaté závorky ve složené závorce
4. Dělím (násobím převráceným) složeným zlomkem
Napal bych sem přesný postup v číslech, ale nevím jak na to. Myslím, že tenhle základní postup je O.K., ale nemohu přijít na nějakou pravděpodobně drobnou chybičku ve výpočtech.

--------
altruistický android poslouchá...,
Stránky: 1