Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám vypočítat příklad y=|3x - 6| a já vůbec nevím co s tím poradíte prosím..?
↑ __Leniii__:
Zdravím,
pravděpodobně potřebuješ sestroit graf funkce s absolutní hodnotou (jakou berete látku, že máš toto zadání?).Podrobný návod. Ve tvém případě nulový bod x=2, proto je třeba zapsat předpis funkce pro intervaly (-oo, 2>, <2, +oo. Zvladneš to dál? kontrolovat svůj graf můžeš tady: funkci zadáš jako abs(3*x-6).
Případně se ozví tady, pokud se zasekneš.
↑ __Leniii__: dekuji za upřesnění. Tak postupuj přesně podle odkazu.Po odstranění absolutní hodnoty budeš mít 2 samostatné lineární funkce - 1. funkce bude pro intreval od -oo do 2, druha pro interval od 2 do +oo.
Prosímtě z čeho poznáš ten nulový bod?..
↑ __Leniii__: nulový bod je, když je hodnota výrazu "uvnitř absolutních závorek" je nula, tedy hledám
odsud
. OK?
Jojo už jsem ted příklad nějak udělala :D doufam že je to správně..
A když tam budu mít třeba y=|4 - 2x| + 1 tak jak z toho poznám nulový bod?

↑ __Leniii__:
V příspěvku#6 ti jasně Jelena píše, co je to nulový bod a jak ho najdeš. Tímto zdravím:-)
Ty asi nechápeš že jsou na světě i takový lidi který matice jen tak neporozumí co?...

↑ __Leniii__:
Já nechápu, jak jsi mohla z příspěvku ↑ marnes: vyvodit takový závěr.
Nulový bod nějakého výrazu s proměnnou x je takové číslo, které když dosadíme za x do výrazu, bude výraz roven nule. Tady hledáme nulový bod výrazu uvnitř absolutní hodnoty.

↑ __Leniii__:
Zdravil jsem Jelenu, ale jinak trvám na svém a právě protože vím, že ne všem matika jde, tak ti píšu, aby jsi si důkladně přečetla nápovědu Jeleny v #6. Ať je v AH cokoliv, tak postupuješ stejně. Přece ti Jelena nebude každou novou rovnici řešit
↑ marnes:
Děkuji za pozdrav a také zdravím :-)
Přidám odkaz na celou sbírku, co už se tady všechno řešilo, zejména první odkazy vedou přímo na hlavní stranky.