Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ ondrax: Pochopil jsem zadání tak, že máme explicite vyjádřit množinu
, kde
je množina všech celých čísel.
Nejprve vyřešíme nerovnici
pro neznámou z množiny reálných čísel, jejímž řešením jsou (jak je zřejmé) všechna x ,
která splňují buďto nerovnici
nebo nerovnici
.
Omezíme-li se y toho pouze na celá čísla, máme
,
tedy
.
↑ ondrax:
Zdravím,
kolega ↑ Rumburak: (pozdrav :-) podrobně rozepsal postup, jak vyjádřit množinu B. V zadání se požaduje najit průník a sjednocení množin A, B. Množina A je dle zadání "množina přirozených čísel", což jsou čísla 1, 2, 3, .... Myslím, že teď už nebude problém určit:
a) průník množin A, B (
) jsou to prvky, co zároveň náleží do množiny A, i do množiny B).
b) sjednoceni mnozin A, B (
) jsou to prvky, co náleží alespoň jedne z množin.
odkaz na materiály a další odkazy
↑ ondrax: Potřebuješ adobe reader, nebo odsud. Ten materiál, co jsem odkazovala, je sice pro VŠ, ale je to opakování SŠ , tak se bude hodit.
Pro gymnázium je hodně dobra řada učebnic "Matematika pro gymnázia" - 1. díl jsou "Základní poznatky z matematiky" - stačí i starší, z antikvariatu.
Zde je hezké vysvětlení slovníh úloh na množiny od kolegů a tento odkaz, je potřeba po strance projit dolu na samotné kapitoly a povoluje to vstup přímo na texty (jako host).
Pomohlo to?
určitě to všechno projdu
už se mi to podařilo otevřít, učebnici mám, ale zdá se mi tam málo příkladů , teoreticky to chápu ale prakticky vždy narazím a hlavně jsou v nich uvedená čísla a ne písmena ( označující čísla př. N, Z..) a mě dělá hrozná problém, když je tam napsáno, např. absolutní hodnota x je větší než..., pak nevím jestli kolik čísel mám uvést třeba při sjednocení a pokud se jedná o průnik tak to chápu teoreticky , ale prakticky zase nevím kolik čísel uvést ( jedná se pořád o uvedený příklad)
i tak moc děkuji
Čísel uveď tolik, aby bylo zřejmé, jakou množinu myslíš. Například kdybych napsal { 1, ... }, tak to vůbec jasné není, ale ze zápisu { 1, 2, 3, ... } je zřejmé že myslim množinu přirozených čísel. Podobně můžu napsat třeba { 1, 3, 5, 7, ... } a je vidět, že je to množina čísel lichých.