Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, dostala sem za ukol tento příklad: Určete průnět vektoru u=10a+2b do vektoru v=5a-12b, kde vektor a a vektor b jsou jednotkové k sobě kolmé vektory. Vím, že to mám počítat pomocí sklárního součinu, ale jakmile do jmenovatele dostanu absolutní hodnotu vektou (neboli jeho velikost) netuším co s tím. Díky za pomoc sem z toho už zoufalá :-(
↑ katuska333:
Kolmý priemet vektora u do vektora v je
Zkusíte to prosím někdo spočítat? má to vyjít: 2/3 (5a-12b) a já vubec netuším jak se k tomu dostat. Když mám v čitateli skalární součin.. jak ho dopočítám, když jsou ty vektory zadané takto??? jak to vyjádřím??
↑ katuska333:
Mne vyšiel iný výsledok. Vezmi si ľubovoľné dva ortonormálne vektory
. Vychádzam zo vzťahu
(1) Skalárny súčin v čitateli
Pre skalárny súčin platí niečo takéto
. Možno to teda prepísať takto
Teda sa to rozložilo na niekoľko skalárnych súčinov. Teraz si treba uvedomiť, že skalárny súčin dvoch kolmých vektorov je 0. Teda prostredné dva orámované skalárne súčiny sú nuly. Teraz využijem, že
kde
je uhol, ktorý A,B zvierajú. V tomto prípade sú vektory rovnobežné, teda uhol je 0 => cos(0)=1
Vektory a,b sú jednotkové, ich norma je 1. Celkovo je teda
(1) Skalárny súčin v menovateli
Rovnakým spôsobom sa spočíta skalárny súčin v menovateli
Hľadaná projekcia je podľa mňa
omlouvám se, máš to správně, mně z výsledku vypadla 1... ale přesto bych měla ještě dotázek, tento postup chápu, nám však ve skritech píšou něco jiného. ve jmenovteli mám součin dvou vektorů v, ale ne skalární součin, ale je to součin dvou velikostí vektoru v.. a to takhle přece počítat nejde, nebo ano??
↑ katuska333:
To máš to isté.
Stránky: 1