Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Počítám domácí úkol, spíš se snažím narýsovat na posunutí a nevím si rady. 1.příklad - Je dána kružnice k ( S, r) a ve vnitřní oblasti kružnice k bod A různý od S. Sestrojte všechny rovnoběžníky ABCD, jejichž vrcholy B,C,D leží na kružnici k a strana AB má délku r.
2. příklad - Sestrojte rovnoběžník ABCD, je-li dáno a= 5 cm, b = 3 cm, úhel epsilon = 120°, kde epsilon = úhel ASB, S je průsečík úhlopříček.
Díky za pomoc!
↑ Sharon:
Zdravím, zadání je ze sbírky "Planimetrie pro gymnázia?" - ve vysledcích jsou základní návody - rozumíš tomu?
a) sestrojit kružnici se středem A, poloměrem r. Bod B je průnikem původní kružnice s novou sestrojenou kružnici. V posunutí AB zobrazit původní kružnici).
b) sestrojit pomocný trojuhelník AB´C (strana AB´=2a, úhel ACB´= 120 stupňů (sestrojit množinu bodu, pod kterou vidíme úsečku AB´pod úhlem 120), těžnice na stranu AB´je totež jako b - sestrojíme ze středu AB´kružnici k o poloměru b. Průník k s množinou bodu bude bod C. Zbytek se dorysuje pomocí rovnoběžek.
Stačí tak?
1. příklad.. ano, AB udává směr a velikost posunutí, bod C získáš jako průnik kružnice k a kružnice posunuté. Bod D pak doplníš tak, aby výsledný obraz byl rovnoběžník (tedy posuneš bod C opět v posunutí AB)
↑ Tychi: to jsi klidně mohla - v uměleckém provedení jsem byla dosud překonana pouze místním expresionistou, to uznávám :-) Navíc mi odešla tabletová myš, teď tu na stole mám prapodivnou kombinaci hlodavců.
Ale když už jsem slibila (slabší povahy ať nevstupuji :-): tak tady, množina bodu, ze které vidime úsečku pod úhlem 120 stupňů se kreslí dle postupu- konstrukční úlohy, množiny bodů, rýs 10 (kružnicové oblouky). Konstrukci je potřeba napsat podrobně a správně.
Je to alespoň trochu srozumitelné?
↑ Sharon: který krok není jasný? Nejdřív sestrojujeme trojuhelník AB´C, v tomto trojuhelníku máme základnu (stranu AB´=2a), protiléhlý úhel - "e=120 stupňu" a délku těžnice z vrcholu C na stranu AB´.
Moje kreslení lepší nebude a ani v tom to není. Který krok je potřeba vysvětlit?