Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Honza Matika:
Ano, ale bolo by to (1;nekonecno), to si sa len pomylil
Ako by ste vypocitali tento priklad, aj som tam nieco rozlozil, ale nemozem nic vykratit, poprosil by som cely postup
↑ Honza Matika:
Pekne, tak som to mal, akurat som si nevsimol, ze to mozem vybrat pred zatvorku, nechapem, ako vsetci mozete tak dobre vediet matiku...
↑ Honza Matika:
No su tu fakt dobri, vratane teba, no mam dalsi priklad: neviem ako dalej...
, to som upravil dalej len takto: 
↑ peto1310:
použijí notaci kolegy halogana: zavádí substituci
="stylizovane jablko", "stylizovana hruska"=
. Jak rozlozis vzorec:
?
Preco si to dala cez tieto veci a nie
?
jaaj jasne, uz mi to doslo, len neviem, ci som to spravne dopocital, lebo pred chvilou som pozical knihu, o chvilu ju budem mat spat, tak to skontrolujem.
No uz mam tu knihu, ale nejak mi to nevyslo, ja som to urobil dalej takto:
Toto som vykratil
, ale aj tak nie je vysledok ako ma byt
↑ peto1310: Což ti vyšlo..

PS.:Já se k tomu dostala tak, že když jsem se rozhodla, že se jdu učit, tak jsem všechny neoblíbené předměty zanechala v šuplíku a na stůl razila sbírka maturitních příkladů. Už jen hodně málo z nich nemám v některé složce spočtených příkladů..Ale tento postup moc nedoporučuju, páč mi třeba teď zanedbaná anglina chybí..
Fuha, nikdy by ma nenapadlo rozdelit to takto na 2 zlomky...aax jaaj, mam co robit...
Nenapisala by si prosim este riesenie tohto posledneho prikladu ? 
PS: No ja to robim priblizne rovnako, ale anglictina je moj oblubeny predmet :), matematika tiez, lenze sa jej nejak nevenujem, asi preto, ze mi nejde.
↑ jelena: Když mají za mudrce někoho, kdo umí počítat,.. jen jsem vyšla z jejich definice.
↑ peto1310: Za chvilku to sepíšu, i když by mi víc vyhovovalo, kdybys jednou přišel se svým řešením ty. Chyby umím hledat skoro tak dobře jako někteří moji profesoři(o:

↑ peto1310:
Tento příklad vypadá složitě, však opak je pravdou :-)))
Zkus navrhnout své řešení, začni od začátku, nejdřív :
- převést na společného jmenovatele...
Pak
Toto na společného jmenovatele... atd. atd.
Zkus počítat sám
Edit: tady u toho příkladu potřebuješ znát i vzorec 

Výsledek by měl být správně, ověřeno zkouškou pro dvě náhodně zvolená čísla.
A víc dneska nepočítám, papír velikosti A5 už je zdá se za dnešek plně popsán (už teď jsem psala přes rýsování..).
↑ peto1310: No vidíš to, tak to jsem to psala zbytečně(o: Už to jen pokrať a poodečítej a jsi v cíli.
↑ peto1310: To není zdržování, kdybych nechtěla probudit své vlastní mozkové závity, tak tu asi nejsem.